środa, 28 maja 2014

"Krem bananowy z krówkami"

Krem bananowy z krówkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 maja 2014 r. Ten krem skradnie kubki smakowe każdego, kto kocha słodycze. Jest delikatny, z wyraźnie wyczuwalną nutą bananowo-krówkową o bursztynowej barwie i aksamitnej konsystencji. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do deserów, owsianek i placków, dla łasuchów proponuję wziąć łyżeczkę i zajadać się nim solo. U mnie posmarowałam kremem świeżo upieczone, jeszcze ciepłe kajzerki. I co tu dużo mówić, to była
prawdziwa uczta dla podniebienia :))) Krem bananowy z krówkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 maja. Magiczny krem bananowy z krówkami! Magia tego kremu polega na tym, że spożywając go, poprawiają się nasze humory. Tak się dzieje za sprawą bananów, które zawierają aminokwas o nazwie tryptofan i witaminę B6. Te dwa związki współtworzą serotoninę, która zsyła na nas dobrą aurę. Zauważmy, że Amerykanie jedzą więcej bananów, niż jakichkolwiek innych owoców, spożywają średnio 12 kg bananów rocznie na osobę. Pewnie dlatego króluje u nich optymizm i zawsze jest OK. W Europie jest trochę inaczej i występuje ogólna tendencja do narzekania. Wniosek sam się nasuwa, konsumujemy za mało tych pysznych egzotyków, które są stosunkowo tanie i dostępne przez cały rok. Dlatego zachęcam do wykonania kremu, wspólnego biesiadowania i tryskania pozytywną energią :))) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 10 min Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: słoik średniej wielkości

 



Składniki: 

Przepis zaczerpnięty z książki - "Pyszne 25" - A. Starmach :)
  • banany: 3 
  • krówki: 12 
  • cukier brązowy: 2 łyżki 
  • masło: 60 g 
  • sok z cytryny (jeśli lubicie bardzo słodki smak, możecie pominąć): 2 łyżki 

Przygotowanie:

  • banany obieram i kroję w plasterki 
  • krówki siekam (nie musi być równo, ponieważ będą się topić na patelni) 
  • rozgrzewam patelnię, wsypuję na nią cukier, mieszam go, gdy ten zacznie się roztapiać i lekko brązowieć, dodaję połowę masła (około 2 łyżek) 
  • gdy masło się roztopi (uważać, aby się nie przypaliło), dodaję banany 
  • banany smażę przez 2-3 minuty, aż zmiękną, wtedy miażdżę je widelcem, aby otrzymać jednolitą papkę 
  • do masy bananowej dodaję krówki smażę całość około 5 minut, ciągle mieszając, tak by wszystkie krówki się roztopiły 
  • na koniec dodaję sok z cytryny (ten etap można pominąć, jeśli wolicie bardzo słodki smak) 
  • gotową masę przekładam do miseczki

                                         Smacznego !!! 


Tagi: banany, krówki, cukier brązowy, sok z cytryny;

9 komentarzy:


  1. Ten krem, to bananowa rozkosz z rozpływającymi się krówkami w środku :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące połączenia, ale musi to nieźle smakować razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcające jest już sama opowieść o wyjątkowym -niepowtarzalnym smaku --A foto robi wrażenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje kubki smakowe są absolutnie zadowolone, świetne smaki, ciekawe połączenie .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))