Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 kwietnia 2014 r. Krem jest kompozycją, w której przeplatają się trzy smaki. Słodycz, którą nadaje biała czekolada, nieco gorzki posmak migdałów i wyrazisty lekko słonawy charakter pistacji. Zespolenie trzech autonomicznych stylów smakowych przerosło moje oczekiwania. Każdy składnik jest wyraźnie wyczuwalny, a jednocześnie idealnie zharmonizowany z całością. Krem z
chrupiącymi drobinkami migdałów i pistacji o charakterystycznym smaku jest dobry do pieczywa, można go dodać do gorącego mleka wieczorem, ale najciekawsza opcja konsumpcji, to wyjadanie łyżeczką. Można nią działać bez końca i każda kolejna ma być tą ostatnią (w podświadomości), ale tak nie jest. Krem uzależnia i trzeba uważać, aby nie osiągnąć dna słoika:-)Zawsze zwracam uwagę na zapach potrawy i tutaj też jest bajeczny, taki sielski, ciepły, domowy. Efektem specjalnym jest szmaragdowe zabarwienie, pochodzące od orzechów szczęścia;-)
Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 kwietnia.
Aksamitny krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową!
Prostota tego przepisu polegająca na zmieleniu, stopieniu, mieszaniu, studzeniu i jedzeniu jest bardzo motywująca. Kluczem do uzyskania kremu jakościowo dobrego jest przede wszystkim czekolada, polecam marki Lindt. To nie jest reklama, to jest zachęta do kupowania produktów dobrych gatunkowo.
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min Łączny czas: 20 min
Liczba porcji: słoik średniej wielkości
Składniki:
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach, nieznacznie zmodyfikowany.- biała czekolada: 200 g
- mleko 3,2%: 150 ml
- mleko w proszku: 3/4 szklanki
- mielone migdały: 3/4 szklanki
- mielone pistacje: 2 łyżki
Przygotowanie:
- migdały i pistacje mielę w malakserze
- czekoladę dzielę na kawałeczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej
- mleko doprowadzam do zagotowania, dodaję do niego mleko w proszku, mieszam dokładnie trzepaczką, aby pozbyć się grudek, następnie mleko dodaję do rozpuszczonej czekolady i jeszcze raz dokładnie mieszam
- dodaję mielone migdały i pistacje i jeszcze raz mieszam całą zawartość
- krem przekładam do słoiczka
OdpowiedzUsuńKremowe aksamitne wnętrze wypełnione migdałami i pistacjami jest tak dobre, że koi zmysły...
Moc serdeczności:-)
pistacja i biała czekolada,,, mm boskie połączenie pycha:d
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń:-)