kwietnia 08, 2014

"Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową"

Print Friendly and PDF

Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 kwietnia 2014 r. Krem jest kompozycją, w której przeplatają się trzy smaki. Słodycz, którą nadaje biała czekolada, nieco gorzki posmak migdałów i wyrazisty lekko słonawy charakter pistacji. Zespolenie trzech autonomicznych stylów smakowych przerosło moje oczekiwania. Każdy składnik jest wyraźnie wyczuwalny, a jednocześnie idealnie zharmonizowany z całością. Krem z
chrupiącymi drobinkami migdałów i pistacji o charakterystycznym smaku jest dobry do pieczywa, można go dodać do gorącego mleka wieczorem, ale najciekawsza opcja konsumpcji, to wyjadanie łyżeczką. Można nią działać bez końca i każda kolejna ma być tą ostatnią (w podświadomości), ale tak nie jest. Krem uzależnia i trzeba uważać, aby nie osiągnąć dna słoika:-)Zawsze zwracam uwagę na zapach potrawy i tutaj też jest bajeczny, taki sielski, ciepły, domowy. Efektem specjalnym jest szmaragdowe zabarwienie, pochodzące od orzechów szczęścia;-)
Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 6 kwietnia
Aksamitny krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową! 
Prostota tego przepisu polegająca na zmieleniu, stopieniu, mieszaniu, studzeniu i jedzeniu jest bardzo motywująca. Kluczem do uzyskania kremu jakościowo dobrego jest przede wszystkim czekolada, polecam marki Lindt. To nie jest reklama, to jest zachęta do kupowania produktów dobrych gatunkowo. 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Łączny czas: 20 min
Liczba porcji: słoik średniej wielkości

Składniki: 

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach, nieznacznie zmodyfikowany. 

  • biała czekolada: 200 g 
  • mleko 3,2%: 150 ml 
  • mleko w proszku: 3/4 szklanki 
  • mielone migdały: 3/4 szklanki 
  • mielone pistacje: 2 łyżki

Przygotowanie:



  • migdały i pistacje mielę w malakserze 
  • czekoladę dzielę na kawałeczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej 
  • mleko doprowadzam do zagotowania, dodaję do niego mleko w proszku, mieszam dokładnie trzepaczką, aby pozbyć się grudek, następnie mleko dodaję do rozpuszczonej czekolady i jeszcze raz dokładnie mieszam 
  • dodaję mielone migdały i pistacje i jeszcze raz mieszam całą zawartość 
  • krem przekładam do słoiczka








                                               Pyszności ! 

Tagi: biała czekolada, mleko w proszku, migdały, orzeszki pistacjowe;

3 komentarze:


  1. Kremowe aksamitne wnętrze wypełnione migdałami i pistacjami jest tak dobre, że koi zmysły...
    Moc serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pistacja i biała czekolada,,, mm boskie połączenie pycha:d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger