sierpnia 21, 2013

"Pomidorowa z pomidorów"

Print Friendly and PDF

Pomidorowa z pomidorów


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2013 r. Jest to zupa mocno pomidorowa, pachnąca pietruszką i ma piękny soczyście pomarańczowy kolor. Przygotowana na bazie esencjonalnego pysznego rosołu drobiowego z warzywami jest gęsta i gładka. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory, które są kluczem do uzyskania tej wspaniałej zupy. To właśnie takie słodkie pomidory dojrzewające w słońcu sprowokowały mnie do przygotowania tej potrawy. Warzywa te zaliczają się do rodziny psiankowatych i pochodzą z Ameryki Południowej. Uprawiane są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne, ponieważ uznawano je za trujące. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze, występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. U nas najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywczym jest pomidor zwyczajny. A wracając do mojej zupy jest najlepszą ze wszystkich jakie jadłam, a próbowałam różnych sposobów też na blogu , . Satysfakcjonujące jest tutaj zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i pikantnym. Bezpośrednią inspiracją do przygotowania potrawy była "kwestia smaku". Pomidorowa z pomidorów Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia. Letnia zupa pomidorowa!!! Tą zupą naprawdę można się zachwycić :-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 10 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) Liczba kilokalorii w porcji: 85 Węglowodany na porcję: 8,8 g Tłuszcz na porcję: 4,8 g Białko na porcję: 2,5 g

Składniki: 

  • pomidory: 1 kg 
  • cebula: 1 
  • bulion, rosół lub woda: 500 ml 
  • sól morska: 1 łyżeczka 
  • cukier: 1 łyżeczka 
  • makaron: 100 g 
  • śmietanka kremowa 30 %: 4-5 łyżek 
  • natka pietruszki: kilka gałązek 

Przygotowanie:

  • do dużego garnka wkładam pozbawione skórki, pokrojone pomidory i obraną oraz pokrojoną cebulę


  • doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając 
  • po tym czasie zupę przelewam przez sito do drugiego garnka przecieram, pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało) 
  • zupę można z grubsza przed przetarciem rozdrobnić ręcznym blenderem 
  • do przetartej zupy dodaję rosół i doprowadzam do zagotowania 
  • doprawiam solą i cukrem, dodaję makaron i ponownie doprowadzam do wrzenia
  • gotuję przez kilka lub kilkanaście minut,aż makaron będzie odpowiednio miękki (czas gotowania zależy od rodzaju makaronu) od czasu do czasu mieszam 
  • na koniec dodaję śmietankę kremową i podaję 
  • doprawiam natką pietruszki

            Smacznego !!! 

Tagi: pomidory, cebula, rosół, makaron jajeczny, śmietanka kremowa;

  Warzywa psiankowate 2013 Akcja Zupa Krem

7 komentarzy:


  1. Tradycyjna zupa na świeżych pomidorach.
    Lekka aksamitna i bardzo smaczna...
    Naprawdę można się zachwycić.

    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie, taką pomidorową mogłabym jeść codziennie :) Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, a zupa naprawdę warta grzechu:-)

      Usuń
  3. Pomidorową robi się nie z pomidorów?

    OdpowiedzUsuń

  4. Niektórzy robią pomidorową z koncentratów, ketchupów lub z torebki.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie przetwory wykonane w domu są o niebo lepsze i zdrowsze niż te ze sklepu pełne chemii -Słoik z jakimś przetworem ze sklepu łatwo otworzyć a te zamykane w domy na spirytus - trzeba użyć siły - Dlatego kto ma talent i energię do przetwarzania owoców czy warzyw czyni to z radością - i ma apetyt --

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie przetwory wykonane w domu są o niebo lepsze i zdrowsze niż te ze sklepu pełne chemii -Słoik z jakimś przetworem ze sklepu łatwo otworzyć a te zamykane w domu na spirytus - trzeba użyć siły - Dlatego kto ma talent i energię do przetwarzania owoców czy warzyw czyni to z radością - a domownicy mają apetyt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger