Pomidorowa z pomidorów
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2013 r. Jest to zupa mocno pomidorowa, pachnąca pietruszką i ma piękny soczyście pomarańczowy kolor. Przygotowana na bazie esencjonalnego pysznego rosołu drobiowego z warzywami jest gęsta i gładka. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory, które są kluczem do uzyskania tej wspaniałej zupy. To właśnie takie słodkie pomidory dojrzewające w słońcu sprowokowały mnie do przygotowania tej potrawy. Warzywa te zaliczają się do rodziny psiankowatych i pochodzą z Ameryki Południowej. Uprawiane są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne, ponieważ uznawano je za trujące. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze, występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. U nas najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywczym jest pomidor zwyczajny. A wracając do mojej zupy jest najlepszą ze wszystkich jakie jadłam, a próbowałam różnych sposobów też na blogu , . Satysfakcjonujące jest tutaj zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i pikantnym. Bezpośrednią inspiracją do przygotowania potrawy była "kwestia smaku". Pomidorowa z pomidorów Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia. Letnia zupa pomidorowa!!! Tą zupą naprawdę można się zachwycić :-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 10 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) Liczba kilokalorii w porcji: 85 Węglowodany na porcję: 8,8 g Tłuszcz na porcję: 4,8 g Białko na porcję: 2,5 g
Składniki:
- pomidory: 1 kg
- cebula: 1
- bulion, rosół lub woda: 500 ml
- sól morska: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
- makaron: 100 g
- śmietanka kremowa 30 %: 4-5 łyżek
- natka pietruszki: kilka gałązek
Przygotowanie:
- do dużego garnka wkładam pozbawione skórki, pokrojone pomidory i obraną oraz pokrojoną cebulę
- doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając
- po tym czasie zupę przelewam przez sito do drugiego garnka przecieram, pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało)
- zupę można z grubsza przed przetarciem rozdrobnić ręcznym blenderem
- do przetartej zupy dodaję rosół i doprowadzam do zagotowania
- doprawiam solą i cukrem, dodaję makaron i ponownie doprowadzam do wrzenia
- gotuję przez kilka lub kilkanaście minut,aż makaron będzie odpowiednio miękki (czas gotowania zależy od rodzaju makaronu) od czasu do czasu mieszam
- na koniec dodaję śmietankę kremową i podaję
- doprawiam natką pietruszki
OdpowiedzUsuńTradycyjna zupa na świeżych pomidorach.
Lekka aksamitna i bardzo smaczna...
Naprawdę można się zachwycić.
Pozdrawiam:-)
Wygląda idealnie, taką pomidorową mogłabym jeść codziennie :) Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, a zupa naprawdę warta grzechu:-)
UsuńPomidorową robi się nie z pomidorów?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNiektórzy robią pomidorową z koncentratów, ketchupów lub z torebki.
Pozdrawiam :-)
Wszystkie przetwory wykonane w domu są o niebo lepsze i zdrowsze niż te ze sklepu pełne chemii -Słoik z jakimś przetworem ze sklepu łatwo otworzyć a te zamykane w domy na spirytus - trzeba użyć siły - Dlatego kto ma talent i energię do przetwarzania owoców czy warzyw czyni to z radością - i ma apetyt --
OdpowiedzUsuńWszystkie przetwory wykonane w domu są o niebo lepsze i zdrowsze niż te ze sklepu pełne chemii -Słoik z jakimś przetworem ze sklepu łatwo otworzyć a te zamykane w domu na spirytus - trzeba użyć siły - Dlatego kto ma talent i energię do przetwarzania owoców czy warzyw czyni to z radością - a domownicy mają apetyt
OdpowiedzUsuń