Pasta z bobu
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. O wspaniałych właściwościach bobu wiadomo nie od dziś. Nigdy nie jadłam ale zawsze miałam ochotę przyrządzić pastę z bobu. Ponieważ lubię eksperymentować i kreatywnie podchodzić do różnych potraw, bo ciekawa jestem nowych smaków, postanowiłam przygotować takie smarowidło. Bazę stanowi bób, któremu aromatu dodaje koper i czosnek, wymieszany z masełkiem, doprawiony solą i pieprzem. To jest zupełnie nowa jakość broad bean. Smak bardzo dobry szczególnie z grzankami, czy podgrillowanymi w piekarniku kawałkami bagietki. Aby zwiększyć aromatyczność pasty przyprószyłam ją dużą ilością natki pietruszki:-)
Pasta z bobu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 sierpnia. Smaczna pasta z bobu!
Danie proste, a pyszne:-) Oceny: 4,6
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 min
Składniki:
- bób: 1 kg
- pęczek koperku: 1/2
- czosnek: 2 ząbki
- masło (najlepiej Lurpak): 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki: kilka gałązek
Przygotowanie:
- umyty bób zalewam wodą, dodaję przekrojone ząbki czosnku i gotuję około 20 minut, najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie na małym
- młody bób wystarczy gotować 15 minut
- kiedy zaczyna być miękki solę i dodaję umyty koper
- odcedzam, lekko studzę, obieram ze skórki
- tłukę z łyżką masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
OdpowiedzUsuńMłody bób w formie pasty z masełkiem, wysycony aromatem czosnku i koperku, przyprószony natką pietruszki idealnie komponuje się z podgrilowaną bagietką i cieszy nie tylko oko.....
Serdeczności:-)
Na pewno bób jest pożywny i odżywczy -muszę poszperać jakie on ma właściwości zdrowotne (-uspokajające gdzieś o tym czytałem o jakimś jedzeniu ze wycisza przed snem nie wiem czy to nie bób je posiada
OdpowiedzUsuń