Pomidorówka
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 stycznia 2013 r. Pomidorówka to bez wątpienia ulubiona zupa Polaków. Jest tania prosta i smaczna. Robiona ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki, przecierów, koncentratów, pasat - w każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Podstawą mojej zupy jest esencjonalny i pyszny wywar z warzyw i mięsa. Jestem na takim etapie, że zupa bez mięsa nie ma dla mnie wartości. Dopełnienie stanowi tu kwaśna śmietana, która nadaje wyrazistość zupie, makaron i drobno pokrojony aromatyczny koperek. Wszystkich wielbicieli tego dania zapraszam do wypróbowania tej wersji:-) Pomidorówka Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 stycznia. Sycąca zupa pomidorowa!!! Pomidorowa to zupa, która na pewno nie zawiedzie Waszych oczekiwań, bo spełnia wszystkie warunki klasycznej potrawy. Jest sycąca rozgrzewająca i aromatyczna. Idealna na tę porę :-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 50 min Łączny czas: 1 godz. Liczba porcji: 4-6 Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 35 Tłuszcz na porcję: 0,75 Składniki: mięso z kością (mogą być żeberka,łopatka, schab): 25 dag zimna woda (użyłam źródlanej): 3 litry marchewka: 1 pietruszka: 1 seler: kawałek koncentrat pomidorowy: 3 łyżki drobno posiekany koperek: 1 łyżeczka gęsta kwaśna śmietana: 1 szklanka cukier: 1 łyżeczka sól morska: do smaku świeżo zmielony pieprz: 2/3 łyżeczki Przygotowanie:
Mięso myję, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut.
Włoszczyznę czyszczę i dodaję do wywaru razem z koperkiem solą i szczyptą pieprzu.
Kiedy mięso i jarzyny będą miękkie przecedzam wywar i mieszam z koncentratem pomidorowym.
Zupę gotuję jeszcze 5 minut.
Doprawiam śmietaną i dodaję łyżeczkę cukru, aby wysubtelnić i nadać ostateczny smak potrawie :-)
Smacznego !!!
Tagi: mięso z kością, koperek, kwaśna śmietana;
OdpowiedzUsuńGęsta, esencjonalna, rozgrzewająca i pięknie kolorowa.
Polecam :-)
Serdeczności...