Witajcie !!!
Ponieważ za oknem pada śnieg i jest ponuro przydałoby się coś na podwyższenie glukozy, a tym samym na dodanie energii.
Dlatego tak sobie myślę, że pyszne ciasto i dobra kawa byłyby idealnym rozwiązaniem.
Składniki :
4 jajkaszklanka cukru
pół łyżeczki cynamonu
5 czubatych łyżek mąki pszennej
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
500 ml mleka 3,2 %
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła - najlepiej Lurpak
galaretka malinowa
200 g malin
mleczna czekolada
Przygotowanie :
Ciasto :
Żółtka oddziel od białek.Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka z cukrem i cynamonem utrzyj na puszystą masę.
Wymieszaj.
Dodaj mąkę.
Przelej ciasto do tortownicy ( o średnicy 23 cm ) i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Galaretka :
Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu, a gdy przestygnie, dodaj owoce.Wylej na biszkopt i wstaw do lodówki.
Krem :
budyń przygotuj na mleku według przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki pszennej i cukru.Masło utrzyj na puszystą masę i powoli dodaj przestudzony budyń.
Wyłóż krem na stężałą galaretkę, wstaw do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi i krem zastygnie, oprósz wierzch wiórkami czekolady.
Mam nadzieję, że ten deser pobudzi nasze zmysły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))