stycznia 08, 2013

" OBŁOK Z GALARETKĄ "

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!


Ponieważ za oknem pada śnieg i jest ponuro przydałoby się coś na podwyższenie glukozy, a tym samym na dodanie energii.
Dlatego tak sobie myślę, że pyszne ciasto i dobra kawa byłyby idealnym rozwiązaniem.


Składniki :

4 jajka
szklanka cukru
pół łyżeczki cynamonu
5 czubatych łyżek mąki pszennej
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
500 ml mleka 3,2 %
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła - najlepiej Lurpak
galaretka malinowa
200 g malin
mleczna czekolada


Przygotowanie :

Ciasto :

Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka z cukrem i cynamonem utrzyj na puszystą masę.
Wymieszaj.
Dodaj mąkę.
Przelej ciasto do tortownicy ( o średnicy 23 cm ) i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Galaretka :

Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu, a gdy przestygnie, dodaj owoce.
Wylej na biszkopt i wstaw do lodówki.

Krem :

budyń przygotuj na mleku według przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki pszennej i cukru.
Masło utrzyj na puszystą masę i powoli dodaj przestudzony budyń.
Wyłóż krem na stężałą galaretkę, wstaw do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi i krem zastygnie, oprósz wierzch wiórkami czekolady.  

Mam nadzieję, że ten deser pobudzi nasze zmysły.

Pozdrawiam !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger