Witajcie Kochani !!!
A teraz zapraszam na przygotowanie dania, gdzie w roli głównej występuje mała kapustka, która nie tuczy jest zdrowa, smaczna i niedroga.
Będzie to danie pożywne, sycące, w którym słodko-słony camembert złagodzi trochę gorzkawy smak brukselki
Orzechy natomiast dodadzą im prawdziwej finezji.
Składniki :
300 g brukselki2 serki camembert
2 łyżki masła - najlepiej Lurpak
2 łyżki mąki
200 ml mleka
2 łyżki śmietany 18 %
po szczypcie: pieprzu, soli, gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
kilka orzechów włoskich
kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie :
Wlej do garnka litr wody, lekko posól, wsyp umytą brukselkę.CIEKAWOSTKA !!!
Żeby pozbawić kapustkę gorzkawego posmaku, gotuj ją na parze lub dodaj do wody odrobinę mleka lub cukru.Nie przykrywaj !!!
Gotuj przez 12-15 minut, uważając, by jej nie rozgotować.
Gotową ostudź i pokrój na połówki.
Serki camembert smaż około 5 minut na suchej teflonowej lub ceramicznej patelni.
Przygotuj sos:
Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj.Kiedy powstanie biała zasmażka, dodaj mleko i śmietanę.
Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Sery i brukselkę wyłóż na głębokie talerze.
Zalej sosem i udekoruj orzechami i pietruszką.
Podawaj natychmiast.
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))