Rosół drobiowy z makaronem jajecznym
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 12 lutego 2013 r.
Rosół jest zdrowy!!!
Rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, a nawet leczy.
Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotuje nawet największa fajtłapa kulinarna:-)))
Pierwotnie powstawał jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie samego mięsa i nosił nazwę " rozsół ". Gotowanie składników rozpoczynam od zimnej wody. Intensywne gotowanie i szybkie doprowadzanie do wrzenia powoduje, że rosół staje się mętny i niesmaczny.
Podczas gotowania dodaję warstwę łupinki z cebuli. To spowoduje, że rosół będzie miał piękny żółty kolor. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup.
Ostudzony rosół, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, warto zamrozić i wykorzystywać w miarę potrzeby.
Próbowałam różnych makaronów do rosołu, jednak jajeczny przebija wszystkie, spróbujcie:)
Rosół drobiowy z makaronem jajecznym
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego.
Wyśmienity rosół!!!
Warto wiedzieć, że talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego potrzeba :-) Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas ( który reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi ) oraz fosfor i magnez
( niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego.
Rosół to spora porcja żelaza i tego pochodzącego z warzyw i tego wchłanianego z mięsa.
Są w nim witaminy E,A i beta karoten. Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C, dlatego uzupełniam braki natką pietruszki :-)
Ciekawostka !!!
Rosół ugotowany na chudym mięsie czy drobiu bez skórki syci ale nie jest kaloryczny :-)
Aby był chudszy po ugotowaniu i ostudzeniu dobrze jest wstawić go do lodówki - wówczas tłuszcz wypłynie na powierzchnię i skrzepnie, a wtedy łatwo go usunąć łyżką. Jeśli jednak są ograniczenia czasowe, na powierzchnię rosołu można położyć na chwilę kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie tłuszcz.
Rosół gotowy do spożycia jest pyszny i krzepi, bardzo polecam :-)
Oceny: 4,8
Czas gotowania: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 talerz ( ok. 250 ml )
Liczba kilokalorii w porcji: 149
Składniki:
- kurczak: 1/2
- marchew: 1 sztuka
- pietruszka: 1 mała
- por: 1 mały ( lub połówka wiekszego )
- seler: kawałek
- czosnek: 1 ząbek
- łupinka cebuli: 1
- sól morska: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- natka pietruszki: mały pęczek
- makaron jajeczny: 1 opakowanie (300 g)
Przygotowanie:
- Połówkę kurczaka dokładnie myję, wkładam do dużego garnka z wodą.
- Dodaję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, następnie obniżam temperaturę kuchenki i do końca cały czas gotuję na wolnym ogniu.
- Włoszczyznę dokładnie myję, obieram i dodaję do gotującego się wywaru, wrzucam ząbek czosnku oraz jedną łupinkę cebuli :-)
- Gotuję, aż mięso będzie miękkie.
Odstawiam z ognia.
Przecedzam.
Mięso i warzywa kroję w niewielkie kawałki.
Makaron jajeczny gotuję 10 minut.
Przelewam na sitko, przepłukuję wodą i odsączam.
Zalewam rosołem.
Dodaję mięso i warzywa, ozdabiam natką pietruszki :-)
P.S. Łyżka w zupie znajduje się dla żartu:-):-):-)
Rosół to moja najlepsza zupa, uwielbiam ją :-)
Smacznego:-):-):-)
Tagi: rosół drobiowy, kurczak, włoszczyzna, makaron jajeczny;
Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa.
OdpowiedzUsuńRosół jest zdrowy, rozgrzewa, zaspokaja apetyt, leczy.
Jego spożywanie to kulinarna podróż na wyżyny nieocenionego smaku - polecam:-)
Serdeczności....