kwietnia 25, 2013

" BOLOŃSKI ŻAR "

Print Friendly and PDF

Boloński żar

 

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 25 kwietnia 2013 r. 
Kuchnia bolońska charakteryzuje się hojnością smaków, kalorycznością i tłustością. Nie bez powodu mówi się "Bologna - la grassa", czyli tłusta Bolonia.
Tradycja kulinarna tego miasta sięga średniowiecza. Eksperymentowaniu przy garnkach sprzyjała tutejsza uczelnia, na którą zjeżdżali studenci i profesorowie z całej Europy przywożąc nowe przepisy i jedzeniowe zwyczaje. W tej kuchni w dużej mierze wykorzystuje się mięso wieprzowe. Boloński żar przygotowałam na bazie sosu mięsnego, w którym tajemnicą genialnego smaku jest długie gotowanie mięsa wraz z pieczarkami i warzywami na małym ogniu i częste mieszanie "drewnianą łyżką". Inspiracją do przyrządzenia tej potrawy był oryginalny sos boloński. Jednakże zastosowane tu mięsa wieprzowe, wołowe, cielęce, podsmażane na słoninie i maśle stanowią bombę kaloryczną, toteż postanowiłam go zmodyfikować na swoją modłę.Wykorzystałam tylko przygotowane przeze mnie mięso wieprzowe, pieczarki, warzywa, które delikatnie smażyłam na chudej i zdrowej oliwie z oliwek. Później doprawiłam go odpowiednio czerwonym winem, przecierem pomidorowym i przyprawami. Tak więc "moje ragu" nie jest tak bardzo kaloryczne i tłuste jak jego średniowieczny oryginał, a też jest bardzo pyszne i syte z zastosowanym tu makaronem rurkowym.
Boloński żar Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 kwietnia. Boloński żar!!! 
Jeśli lubicie specjały kuchni włoskiej to danie na pewno spełni Wasze oczekiwania. Ta potrawa rozgrzewa i nasyca, dzięki specjalnie dobranym komponentom, które współgrają ze sobą i wywołują niezapomniane doznania. 
 Oceny: 4,8 z 5 
 Czas przygotowania: 20 min 
 Czas smażenia: 2 godz. 
 Łączny czas: 2 godz. i 20 min 
 Liczba porcji: 4 porcje 
 Rozmiar porcji: 1 porcja - ok. 354 g 
 Liczba kalorii w porcji: 379 
 Tłuszcz na porcję: 10,6 g 
 Białko na porcję: 20,2 g 
 Węglowodany na porcję: 49,2 g 
 Błonnik na porcję: 3,2 g 


 Składniki:


mięso wieprzowe mielone: 300 g 

pieczarki: 200 g 
makaron rurki: 200 g 
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1/2 szklanki 
cebula: 1 sztuka 
marchew: 1 sztuka 
seler naciowy: 1 gałązka 
czerwone wino: 1 szklanka 
przecier pomidorowy: 100 g (ok. 4 łyżki stołowe) 
mleko: 1/4 szklanki 
sól morska: do smaku
świeżo zmielony pieprzdo smaku


  




 Przygotowanie:




 1. Na głębokiej patelni podgrzewam oliwę z pierwszego tłoczenia i smażę na  niej pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. 
 2. Dodaję mięso mielone wieprzowe i pieczarki i smażę dopóki mięso nie stanie się lekko chrupiące cały czas mieszając drewnianą łyżką. 
 3. Dodaję wino, czekam aż odparuje.
 4. Dodaję przecier rozrzedzony w rosole. 
 5. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godziny. 
 6. Jeśli w międzyczasie konsystencja sosu zrobi się zbyt gęsta dodaję rosołu. 
 7. Pod koniec gotowanie dodaję mleko. 
 8. Na dziesięć minut przed końcem dorzucam makaron rurki i gotuję do miękkości. 
 9. Przyprawiam solą i pieprzem na samym końcu gotowania.


  SMACZNEGO !!! 







 SERDECZNOŚCI :-) 




Tagi: mielone wieprzowe, pieczarki, oliwa z oliwek, marchewka,



seler naciowy, cebula, makaron rurki, czerwone wino






1 komentarz:

  1. Sekret dobrego smaku tej potrawy tkwi w długim gotowaniu mięsa z pieczarkami, marchewką, cebulą, czerwonym winie, na małym ogniu i ........

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger