Boloński żar
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 25 kwietnia 2013 r.
Kuchnia bolońska charakteryzuje się hojnością smaków, kalorycznością i tłustością. Nie bez powodu mówi się "Bologna - la grassa", czyli tłusta Bolonia.
Tradycja kulinarna tego miasta sięga średniowiecza. Eksperymentowaniu przy garnkach sprzyjała tutejsza uczelnia, na którą zjeżdżali studenci i profesorowie z całej Europy przywożąc nowe przepisy i jedzeniowe zwyczaje. W tej kuchni w dużej mierze wykorzystuje się mięso wieprzowe. Boloński żar przygotowałam na bazie sosu mięsnego, w którym tajemnicą genialnego smaku jest długie gotowanie mięsa wraz z pieczarkami i warzywami na małym ogniu i częste mieszanie "drewnianą łyżką". Inspiracją do przyrządzenia tej potrawy był oryginalny sos boloński. Jednakże zastosowane tu mięsa wieprzowe, wołowe, cielęce, podsmażane na słoninie i maśle stanowią bombę kaloryczną, toteż postanowiłam go zmodyfikować na swoją modłę.Wykorzystałam tylko przygotowane przeze mnie mięso wieprzowe, pieczarki, warzywa, które delikatnie smażyłam na chudej i zdrowej oliwie z oliwek. Później doprawiłam go odpowiednio czerwonym winem, przecierem pomidorowym i przyprawami. Tak więc "moje ragu" nie jest tak bardzo kaloryczne i tłuste jak jego średniowieczny oryginał, a też jest bardzo pyszne i syte z zastosowanym tu makaronem rurkowym.
Boloński żar Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 kwietnia. Boloński żar!!!
Jeśli lubicie specjały kuchni włoskiej to danie na pewno spełni Wasze oczekiwania. Ta potrawa rozgrzewa i nasyca, dzięki specjalnie dobranym komponentom, które współgrają ze sobą i wywołują niezapomniane doznania.
Oceny: 4,8 z 5
Czas przygotowania: 20 min
Czas smażenia: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 20 min
Liczba porcji: 4 porcje
Rozmiar porcji: 1 porcja - ok. 354 g
Liczba kalorii w porcji: 379
Tłuszcz na porcję: 10,6 g
Białko na porcję: 20,2 g
Węglowodany na porcję: 49,2 g
Błonnik na porcję: 3,2 g
Składniki:
mięso wieprzowe mielone: 300 g
pieczarki: 200 g
makaron rurki: 200 g
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1/2 szklanki
cebula: 1 sztuka
marchew: 1 sztuka
seler naciowy: 1 gałązka
czerwone wino: 1 szklanka
przecier pomidorowy: 100 g (ok. 4 łyżki stołowe)
mleko: 1/4 szklanki
sól morska: do smaku
świeżo zmielony pieprz: do smaku
Przygotowanie:
1. Na głębokiej patelni podgrzewam oliwę z pierwszego tłoczenia i smażę na niej pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler naciowy i cebulę.
2. Dodaję mięso mielone wieprzowe i pieczarki i smażę dopóki mięso nie stanie się lekko chrupiące cały czas mieszając drewnianą łyżką.
3. Dodaję wino, czekam aż odparuje.
4. Dodaję przecier rozrzedzony w rosole.
5. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godziny.
6. Jeśli w międzyczasie konsystencja sosu zrobi się zbyt gęsta dodaję rosołu.
7. Pod koniec gotowanie dodaję mleko.
8. Na dziesięć minut przed końcem dorzucam makaron rurki i gotuję do miękkości.
9. Przyprawiam solą i pieprzem na samym końcu gotowania.
Tagi: mielone wieprzowe, pieczarki, oliwa z oliwek, marchewka,
seler naciowy, cebula, makaron rurki, czerwone wino
2. Dodaję mięso mielone wieprzowe i pieczarki i smażę dopóki mięso nie stanie się lekko chrupiące cały czas mieszając drewnianą łyżką.
3. Dodaję wino, czekam aż odparuje.
4. Dodaję przecier rozrzedzony w rosole.
5. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godziny.
6. Jeśli w międzyczasie konsystencja sosu zrobi się zbyt gęsta dodaję rosołu.
7. Pod koniec gotowanie dodaję mleko.
8. Na dziesięć minut przed końcem dorzucam makaron rurki i gotuję do miękkości.
9. Przyprawiam solą i pieprzem na samym końcu gotowania.
SMACZNEGO !!!
SERDECZNOŚCI :-)
Tagi: mielone wieprzowe, pieczarki, oliwa z oliwek, marchewka,
seler naciowy, cebula, makaron rurki, czerwone wino
Sekret dobrego smaku tej potrawy tkwi w długim gotowaniu mięsa z pieczarkami, marchewką, cebulą, czerwonym winie, na małym ogniu i ........
OdpowiedzUsuńSerdeczności :-)