KARMELOWO-ORZECHOWA ARKADIA
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 26 kwietnia 2013 r.
Jest to ciasto dla miłośników orzechów i karmelu.
Wypiek jest przepyszny :-) Powiem tyle - wart grzechu.....
Karmelowo-Orzechowa Arkadia Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 kwietnia.
Karmelowo-Orzechowa Arkadia ! To połączenie ciasta kakaowego z orzechowym, przekładane pysznym kremem, pokryte karmelem i orzechami mówi samo za siebie:-) Dlatego nie będę zachwalać, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że zapoznamy się ze składnikami. Fakt faktem bardzo polecam, jest boskie i tyle..... :-)
Dodam, że całej mojej rodzinie bardzo smakowało.
Oceny: 5,0 z 5
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 2 godz. i 40 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (90 gram)
Liczba kalorii w porcji: 443
Tłuszcz na porcję: 29,3 g
Węglowodany na porcję: 40,6 g
Białko na porcję: 6,5 g
Błonnik na porcję: 1,7 g
Składniki:
BISZKOPT:
jajka wiejskie: 7 sztuk
cukier: 8 łyżek (135 g)
mąka pszenna tortowa: 3 łyżki
mąka ziemniaczana: 2 łyżki
kakao: 2 łyżki
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
CIASTO ORZECHOWE :
białka z jajek wiejskich: 6 sztuk
orzechy włoskie starte na tarce o grubszych oczkach: 300 g
cukier: 1 niepełna szklanka (180 g )
miód: 1 łyżeczka
maka pszenna: 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana: 1 łyżka
KREM :
żółtka z wiejskich jaj: 6 sztuk
cukier: 1/2 szklanki (100 g )
cukier waniliowy: 1 paczka (16 g)
mąka pszenna: 1 płaska łyżka (10 g)
mąka ziemniaczana: 2 kopiaste łyżki (55 g)
mleko: 1/2 litra
spirytus: 4 łyżki
masło Lurpak: 250 g
POLEWA :
gotowa masa krówkowa: 1 puszka
DO POSYPANIA :
orzechy włoskie lub laskowe: 100 g
Przygotowanie:
BISZKOPT:
1. Białka ubijam z cukrem na bardzo sztywną pianę.
2. Dodaję żółtka i jeszcze ubijam.
3. Następnie dodaję przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam.
4. Wylewam do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) o rozmiarach
23*38 cm.
5. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
CIASTO ORZECHOWE :
1. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę.
2. Delikatnie mieszam z przesianą przez sitko mąką i miodem.
3. Na końcu dodaję starte lub drobno pokrojone orzechy.
4. Piekę do zrumienienia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
KREM :
1. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na gładką masę.
2. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję przesianą mąkę i trochę mleka.
3. Pozostałe mleko gotuję, dodaję przygotowany roztwór i mieszając gotuję budyń.
4. Studzę.
5. Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję po łyżce zimnego budyniu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1. Ostudzony biszkopt kroję wzdłuż.
2. Nasączam alkoholem - to dodaje fantastycznego aromatu.
3. Jeden płat ciasta smaruję połową kremu, a na krem układam ciasto orzechowe.
4. Następnie dodaję drugą połowę kremu i przykrywam drugim płatem ciasta. 5. Wierzch smaruję karmelem i posypuję prażonymi orzechami - (orzechy włoskie lub laskowe najlepiej obrane ze skórki - obierałam - straszna męczarnia) prażę na suchej teflonowej patelni z jedną łyżką cukru.
Zamiast orzechów można posypać płatkami migdałowymi.
Słyszałam, że są w sprzedaży gotowe orzechy bez skórki......
Tagi: jajka, mąka, kakao, orzechy włoskie, miód, mleko, spirytus, masa krówkowa,
1. Białka ubijam z cukrem na bardzo sztywną pianę.
2. Dodaję żółtka i jeszcze ubijam.
3. Następnie dodaję przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam.
4. Wylewam do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) o rozmiarach
23*38 cm.
5. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
CIASTO ORZECHOWE :
1. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę.
2. Delikatnie mieszam z przesianą przez sitko mąką i miodem.
3. Na końcu dodaję starte lub drobno pokrojone orzechy.
4. Piekę do zrumienienia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
KREM :
1. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na gładką masę.
2. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję przesianą mąkę i trochę mleka.
3. Pozostałe mleko gotuję, dodaję przygotowany roztwór i mieszając gotuję budyń.
4. Studzę.
5. Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję po łyżce zimnego budyniu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1. Ostudzony biszkopt kroję wzdłuż.
2. Nasączam alkoholem - to dodaje fantastycznego aromatu.
3. Jeden płat ciasta smaruję połową kremu, a na krem układam ciasto orzechowe.
4. Następnie dodaję drugą połowę kremu i przykrywam drugim płatem ciasta. 5. Wierzch smaruję karmelem i posypuję prażonymi orzechami - (orzechy włoskie lub laskowe najlepiej obrane ze skórki - obierałam - straszna męczarnia) prażę na suchej teflonowej patelni z jedną łyżką cukru.
Zamiast orzechów można posypać płatkami migdałowymi.
Słyszałam, że są w sprzedaży gotowe orzechy bez skórki......
SMACZNEGO !!!!
Tagi: jajka, mąka, kakao, orzechy włoskie, miód, mleko, spirytus, masa krówkowa,
Jeśli jesteś wielbicielem orzechów i karmelu to ciasto jest stworzone dla Ciebie.
OdpowiedzUsuńPolecam.....
Pyszności :-)