kwietnia 27, 2013

" KARMELOWO-ORZECHOWA ARKADIA "

Print Friendly and PDF

KARMELOWO-ORZECHOWA ARKADIA

Autor: Halina Joskowska 
 Opublikowano: 26 kwietnia 2013 r. 

Jest to ciasto dla miłośników orzechów i karmelu. 
Wypiek jest przepyszny :-) Powiem tyle - wart grzechu..... 

Karmelowo-Orzechowa Arkadia Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 kwietnia
Karmelowo-Orzechowa Arkadia ! To połączenie ciasta kakaowego z orzechowym, przekładane pysznym kremem, pokryte karmelem i orzechami mówi samo za siebie:-) Dlatego nie będę zachwalać, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że zapoznamy się ze składnikami. Fakt faktem bardzo polecam, jest boskie i tyle..... :-)
Dodam, że całej mojej rodzinie bardzo smakowało.

Oceny: 5,0 z 5
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min 
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min 
Łączny czas: 2 godz. i 40 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (90 gram)
 Liczba kalorii w porcji: 443
Tłuszcz na porcję: 29,3 g 
 Węglowodany na porcję: 40,6 g 
 Białko na porcję: 6,5 g 
 Błonnik na porcję: 1,7 g


Składniki: 


BISZKOPT:

jajka wiejskie: 7 sztuk 
cukier: 8 łyżek (135 g) 
mąka pszenna tortowa: 3 łyżki 
mąka ziemniaczana: 2 łyżki 
kakao: 2 łyżki 
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 

 CIASTO ORZECHOWE : 

białka z jajek wiejskich: 6 sztuk 
orzechy włoskie starte na tarce o grubszych oczkach: 300 g 
cukier: 1 niepełna szklanka (180 g ) 
miód: 1 łyżeczka 
maka pszenna: 1 łyżeczka 
mąka ziemniaczana: 1 łyżka 

 KREM : 

żółtka z wiejskich jaj: 6 sztuk 
cukier: 1/2 szklanki (100 g ) 
cukier waniliowy: 1 paczka (16 g) 
mąka pszenna: 1 płaska łyżka (10 g) 
mąka ziemniaczana: 2 kopiaste łyżki (55 g) 
mleko: 1/2 litra 
spirytus: 4 łyżki 
masło Lurpak: 250 g 

 POLEWA : 

gotowa masa krówkowa: 1 puszka 

 DO POSYPANIA : 

orzechy włoskie lub laskowe: 100 g 


Przygotowanie:

BISZKOPT: 

 1. Białka ubijam z cukrem na bardzo sztywną pianę. 
 2. Dodaję żółtka i jeszcze ubijam. 
 3. Następnie dodaję przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę  ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam. 
 4. Wylewam do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia ) o rozmiarach 
23*38 cm. 
 5. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.



 CIASTO ORZECHOWE : 

 1. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę. 
 2. Delikatnie mieszam z przesianą przez sitko mąką i miodem. 
 3. Na końcu dodaję starte lub drobno pokrojone orzechy. 
 4. Piekę do zrumienienia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

 KREM : 

 1. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na gładką masę. 
 2. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodaję przesianą mąkę i trochę mleka. 
 3. Pozostałe mleko gotuję, dodaję przygotowany roztwór i mieszając gotuję budyń. 
 4. Studzę. 
 5. Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję po łyżce zimnego budyniu. 

 PRZEŁOŻENIE CIASTA: 

 1. Ostudzony biszkopt kroję wzdłuż. 
 2. Nasączam alkoholem - to dodaje fantastycznego aromatu. 
 3. Jeden płat ciasta smaruję połową kremu, a na krem układam ciasto orzechowe. 
 4. Następnie dodaję drugą połowę kremu i przykrywam drugim płatem ciasta. 5. Wierzch smaruję karmelem i posypuję prażonymi orzechami - (orzechy włoskie lub laskowe najlepiej obrane ze skórki - obierałam - straszna męczarnia) prażę na suchej teflonowej patelni z jedną łyżką cukru. 
Zamiast orzechów można posypać płatkami migdałowymi. 
Słyszałam, że są w sprzedaży gotowe orzechy bez skórki......


 SMACZNEGO !!!! 


 Tagi: jajka, mąka, kakao, orzechy włoskie, miód, mleko, spirytus, masa                              krówkowa,

1 komentarz:

  1. Jeśli jesteś wielbicielem orzechów i karmelu to ciasto jest stworzone dla Ciebie.
    Polecam.....

    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger