Klopsiki szwedzkie
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 marca 2014 r. Współczesne szwedzkie gotowanie stara się udoskonalić tradycyjne dania w sposób prosty, a zarazem nowoczesny. Najlepszym przykładem są kottbullar, które przypominają klopsiki znane w polskiej kuchni, ale różnią się smakiem i wielkością. Te mięsne kulki to najbardziej znana szwedzka potrawa, która obowiązkowo musi się znaleźć na stole
podczas świąt Bożego Narodzenia. Do rozpowszechnienia się tego dania poza ojczyzną, przyczynił się w dużym stopniu koncern meblowy, który w restauracjach zlokalizowanych przy sklepach meblowych, serwuje klopsiki jako jedno ze sztandarowych potraw w menu. Małe kuleczki na bazie wołowo-wieprzowej, przyprawione panteonem aromatycznych przypraw, smażone na klarowanym maśle, skąpane w aksamitnym sosie, podane z pieczonymi ziemniakami, w asyście niskosłodzonej żurawiny, to świetna alternatywa na obiad, która urzeka smakiem.
Klopsiki szwedzkie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 marca. Aromatyczne klopsiki szwedzkie! Klopsiki są małe, idealnie miękkie i pięknie pachną ziołową nutą, dlatego można je nadziać każdy na wykałaczkę i podać gościom na przekąskę z sosami w osobnych miseczkach ;-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 36 min Czas pieczenia: 8 min Czas gotowania: 6 min Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd, nieznacznie zmodyfikowany;-)- dokładnie rozdrobniony chleb, bez skórek (rozdrobniłam malakserem, np. 2 kromki chleba orkiszowego): 1 szklanka
- bulion wołowy: 2 i 1/3 szklanki
- masło (użyłam klarowane): 4 łyżki
- drobno posiekana cebula: 1 duża
- cienkie plasterki boczku: 1-2
- drobno zmielona wołowina (może być z udźca): 400 g
- drobno zmielona wieprzowina (wzięłam z łopatki): 400 g
- jajka: 4
- sól morska: 1 płaska łyżka (lub mniej w zależności od tego jak słony jest bulion)
- świeżo zmielony pieprz: 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier: 1 i 1/2 łyżeczki
- zmielona gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
- mąka: 2 łyżki
- śmietanka kremowa 30%: 2 łyżki
- mielone ziele angielskie (allspice): 1 łyżeczka
lub:
- mieszanka: mielony imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz cayenne: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- zamiast bulionu wołowego użyłam wody z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu Worcester
- w dużej misce mieszam rozdrobniony chleb z 1/3 szklanki bulionu
- na dużej patelni topię 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodaję cebulę i smażę przez 10 minut na złocisty kolor
- przekładam do miski z chlebem
- na patelnię wkładam boczek i obsmażam, aż się wytopi i będzie chrupiący, przekładam do miski, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz
- do miski z chlebem, cebulą i chrupiącym boczkiem dodaję: mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw lub rozdrobnione ziele angielskie ( próbowałam dwie wersje, za każdym razem efekt był zachwycający) i gałkę muszkatołową wszystko wymieszałam dłońmi na jednolitą masę
- nabieram po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepię kuleczki i układam je na desce
- na patelnię dodaję 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmażam klopsiki partiami z każdej strony na złocisty kolor przez około 6-8 minut każdą partię
- odkładam na talerz, dokładam na patelnię masło i smażę kolejną partię
- mąkę mieszam z 4 łyżkami wody, następnie łączę z resztą (2 szklankami) bulionu
- wlewam do szerokiego garnka lub patelni (jak dla mnie wygodniej) i gotuję, często mieszając najlepiej rózgą,
- dodaję klopsiki, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 5-6 minut, aż klopsiki będą ugotowane
- odstawiam z ognia i mieszam ze śmietanką
- podałam z słodko-cierpką żurawiną niskosłodzoną i pieczonymi ziemniaczkami
OdpowiedzUsuńTe klopsiki czarują smakiem...gorąco polecam.
Serdeczności;-)
OdpowiedzUsuń;-)
Wyglądają baaardzo smakowicie! Już wiem co ugotuję jutro na obiad. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRozpustne gotowanie.
my te klopsiki uwielbiamy, szczególnie z tymi ziemniaczkami - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń