środa, 12 marca 2014

"Klopsiki szwedzkie"

Klopsiki szwedzkie


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 marca 2014 r. Współczesne szwedzkie gotowanie stara się udoskonalić tradycyjne dania w sposób prosty, a zarazem nowoczesny. Najlepszym przykładem są kottbullar, które przypominają klopsiki znane w polskiej kuchni, ale różnią się smakiem i wielkością. Te mięsne kulki to najbardziej znana szwedzka potrawa, która obowiązkowo musi się znaleźć na stole
podczas świąt Bożego Narodzenia. Do rozpowszechnienia się tego dania poza ojczyzną, przyczynił się w dużym stopniu koncern meblowy, który w restauracjach zlokalizowanych przy sklepach meblowych, serwuje klopsiki jako jedno ze sztandarowych potraw w menu. Małe kuleczki na bazie wołowo-wieprzowej, przyprawione panteonem aromatycznych przypraw, smażone na klarowanym maśle, skąpane w aksamitnym sosie, podane z pieczonymi ziemniakami, w asyście niskosłodzonej żurawiny, to świetna alternatywa na obiad, która urzeka smakiem.
Klopsiki szwedzkie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 marca. Aromatyczne klopsiki szwedzkie! Klopsiki są małe, idealnie miękkie i pięknie pachną ziołową nutą, dlatego można je nadziać każdy na wykałaczkę i podać gościom na przekąskę z sosami w osobnych miseczkach ;-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 36 min Czas pieczenia: 8 min Czas gotowania: 6 min Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 3-4


 


Składniki: 

Przepis zaadaptowany stąd, nieznacznie zmodyfikowany;-) 

  • dokładnie rozdrobniony chleb, bez skórek (rozdrobniłam malakserem, np. 2 kromki chleba orkiszowego): 1 szklanka 
  • bulion wołowy: 2 i 1/3 szklanki 
  • masło (użyłam klarowane): 4 łyżki 
  • drobno posiekana cebula: 1 duża 
  • cienkie plasterki boczku: 1-2 
  • drobno zmielona wołowina (może być z udźca): 400 g 
  • drobno zmielona wieprzowina (wzięłam z łopatki): 400 g 
  • jajka: 4 
  • sól morska: 1 płaska łyżka (lub mniej w zależności od tego jak słony jest bulion) 
  • świeżo zmielony pieprz: 1 i 1/2 łyżeczki 
  • cukier: 1 i 1/2 łyżeczki 
  • zmielona gałka muszkatołowa1/2 łyżeczki 
  • mąka2 łyżki 
  • śmietanka kremowa 30%2 łyżki 
  • mielone ziele angielskie (allspice): 1 łyżeczka 

lub: 

  • mieszanka: mielony imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz cayenne: 1 łyżeczka 

Przygotowanie:


  • zamiast bulionu wołowego użyłam wody z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu Worcester 
  • w dużej misce mieszam rozdrobniony chleb z 1/3 szklanki bulionu 
  • na dużej patelni topię 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodaję cebulę i smażę przez 10 minut na złocisty kolor 
  • przekładam do miski z chlebem 
  • na patelnię wkładam boczek i obsmażam, aż się wytopi i będzie chrupiący, przekładam do miski, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz 
  • do miski z chlebem, cebulą i chrupiącym boczkiem dodaję: mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, mieszankę przypraw lub rozdrobnione ziele angielskie ( próbowałam dwie wersje, za każdym razem efekt był zachwycający) i gałkę muszkatołową wszystko wymieszałam dłońmi na jednolitą masę 
  • nabieram po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepię kuleczki i układam je na desce 
  • na patelnię dodaję 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmażam klopsiki partiami z każdej strony na złocisty kolor przez około 6-8 minut każdą partię 
  • odkładam na talerz, dokładam na patelnię masło i smażę kolejną partię 
  • mąkę mieszam z 4 łyżkami wody, następnie łączę z resztą (2 szklankami) bulionu 
  • wlewam do szerokiego garnka lub patelni (jak dla mnie wygodniej) i gotuję, często mieszając najlepiej rózgą, 
  • dodaję klopsiki, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 5-6 minut, aż klopsiki będą ugotowane 
  • odstawiam z ognia i mieszam ze śmietanką 
  • podałam z słodko-cierpką żurawiną niskosłodzoną i pieczonymi ziemniaczkami




                                            Smaklig maltid! 

Tagi: sos sojowy, sos Worcester, masło klarowane, plasterki boczku, mielona wołowina, mielona wieprzowina, mielone ziele angielskie, mielony imbir, kardamon, goździki, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, śmietanka kremowa, żurawina niskosłodzona, pieczone ziemniaczki;

5 komentarzy:


  1. Te klopsiki czarują smakiem...gorąco polecam.
    Serdeczności;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają baaardzo smakowicie! Już wiem co ugotuję jutro na obiad. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
    Rozpustne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. my te klopsiki uwielbiamy, szczególnie z tymi ziemniaczkami - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))