Ziemniaczki z pieca
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 marca 2014 r. Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne. Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem ziemniaków, a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne - wielu
dostojników papieskich, ziemniaczanymi kwiatami ozdabiało swoje szaty. Jan III Sobieski przywiózł ukochanej Marysieńce te kwiaty od Leopolda I - cesarza Austrii. Bardziej przychylnie na ziemniaki spoglądali Anglicy w drugiej połowie XVI wieku, kiedy ojczyznę Szekspira dotknęła klęska głodu, a bulwy ziemniaczane niejednemu uratowały wtedy życie. Warzywo to stopniowo zaczęło zdobywać sobie sympatyków. Zalety kulinarne ziemniaków tak naprawdę na szerszą skalę zaczęto doceniać dopiero na początku XVII wieku. Z czasem zdominowały wręcz europejską kuchnię. Bardzo cenię ziemniaki, jako dodatek do obiadu ze względu na ich wartości odżywcze ale również i smakowe. Lubię też eksperymentować i zmieniać sposób podania. Dlatego tym razem krótko je obgotowałam w wodzie, potem posypałam ulubionymi ziołami i przyprawami, skórką cytrynową, parmezanem i wstawiłam do piekarnika. Po upieczeniu przede wszystkim urzeka aromat, który roznosi się po całym domu, ale również wygląd, bo mają złocistą, piękną barwę i chrupiącą skórkę. A smak sami musicie ocenić, dla mnie bomba! Atutem jest również kaloryczność;-) Podałam je z mielonymi klopsikami, z którymi świetnie się komponowały. Można je również zaserwować z rybą, czy na przykład z jajkiem sadzonym. Bardzo urzekł mnie ten przepis, bo jest tu czas na improwizację, dzięki której można stworzyć danie bardzo wyjątkowe, które konweniuje z naszymi gustami kulinarnymi.
Ziemniaczki z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 marca.
Rumiane ziemniaczki z pieca! Trudno oprzeć się ich chrupkiej konsystencji i niezwykłemu smakowi;-
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
Przepis zaadaptowany, nieznacznie zmieniony z "Kwestii Smaku".- ziemniaki: 1 kg
- oliwa extra vergine: 4 łyżki
- suszone oregano: 1 łyżeczka
- gałązka rozmarynu (listki): 1
- starta skórka z cytryny: 1 cytryna
- drobno starty parmezan: około 1/2 szklanki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- papryka słodka: 1/2 łyżeczki
- chili: 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 220oC
- dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm smaruję 1 łyżką oliwy extra vergine
- ziemniaki obieram, kroję na około 2-3 cm kawałki, płuczę, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i doprowadzam do zagotowania
- gotuję przez około 5 minut, następnie odcedzam, odparowuję i przekładam do blaszki
- ziemniaki posypuję suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, słodką papryką i chili pieprz cayenne, które zaostrza smak potrawy i dodaje trochę egzotyki, kropię resztą oliwy extra vergine i delikatnie mieszam dłońmi
- posypuję parmezan i jeszcze raz delikatnie mieszam tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach
- wstawiam do piekarnika i piekę przez około 35-45 minut (zależy od piekarnika, piekłam 30 minut), aż ziemniaki będą ładnie zrumienione w połowie pieczenia ziemniaczki przewracam na drugą stronę
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki mają w sobie magię, która objawia się ziołową nutą, chrupiącą skórką i wspaniałym smakiem.
Serdeczności;-)
pycha:) lubię takie:)
OdpowiedzUsuń