lutego 13, 2013

" ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z BAZYLIĄ "

Print Friendly and PDF
Jak powszechnie wiadomo spożywanie ziemniaków jest bardzo cenne dla naszego organizmu:-)
Przede wszystkim one nie tuczą tylko zastosowane dodatki sosy, zasmażki itp.
Są one źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych.
Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę.
Ziemniaki mają też właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
A maseczka z ziemniaków poprawi wygląd zmęczonej i poszarzałej cery. 

Ponieważ ich wartość jest nieoceniona do dania obiadowego przygotowałam ziemniaki w nietypowej odsłonie.

Czas przygotowania - ok. 60 minut
Porcja dla - 2-4 osób

Składniki :  


  • ok. 60 dkg ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie :

  1. Obrane ziemniaki delikatnie solę i gotuję do momentu, aż będą na wpół miękkie.
  2. Śmietanę mieszam z mlekiem, bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą. Na koniec dodaję sól i pieprz. Pieprzu dodaję więcej, bo ziemniaki mają mieć dość pikantny smak.
  3. Ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia i zalewam śmietanowym sosem.   
  4. Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypuję natką pietruszki i jeszcze delikatnie pieprzem.



 Jak mawia mistrzyni kuchni - " wzrok ma zadziwiający wpływ na apetyt nawet podświadomie ".
Ale czy tak nie jest ???
Kiedy patrzę na to zdjęcie od razu uruchamiają mi się kubki smakowe:-):-):-)   




Życzę smacznego, trzymajcie się ciepło !!!

Pozdrawiam :-):-):-)

2 komentarze:

  1. Ziemniaki w tej odsłonie z każdym kęsem wywołują coraz większe uczucie błogości....

    Serdeczności:-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylię można uprawiać w doniczce na parapecie i dodawać do potraw w miarę potrzeby - podobnież ma możliwość odstraszania chorób ogórka
      Więc nie tylko potrafią wywołać uczucia błogości w ustach przy jedzeniu
      Nie tylko do dań z ziemniakami -ale też do zup -Bazylia też przyjemnie pachnie -Słyszałem też o bazyliowym olejku - ma wiele zastosowań

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger