Ziemniaki nacinane z pieca
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 sierpnia 2013 r. O dobroczynnych właściwościach ziemniaków wiemy nie od dziś. Do przyrządzenia tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie ale teraz kiedy młodych kartofli mamy już pod dostatkiem nie można dłużej czekać. Pyry nacinane i pieczone to bardzo efektowny sposób podania fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz otulone chrupiącą skórką, a w środku miękkie. Wykonanie ich nie jest trudne wystarczy drewniana łyżka i dobry nóż, aby uzyskać równe nacięcia. Można je jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, czy ryby. Zaserwowałam je z kurczakiem i sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw pochodzących z mojego warzywniaka. Przepis później. Taki sposób przygotowania ziemniaków dotarł do nas z kuchni szwedzkiej, a ten przepis znalazłam w zbiorze "szybko łatwo, smakowicie":-)
Ziemniaki nacinane z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 sierpnia.
Pyszne ziemniaki z pieca!!! To jedne z najlepszych ziemniaków jakie kiedykolwiek jadłam. Są miękkie z lekko chrupiącą skórką, słodkawe dzięki długiemu pieczeniu i aromatyczne dzięki wysyceniu ich ulubionymi przyprawami i ziołami. Poza tym świetnie prezentują się na talerzu i dobrze smakują również na zimno:-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 1 godz. i 15 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 4 ziemniaki
Składniki:
- duże ziemniaki: 7
- tłuszcz do smarowania blachy: 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- sól morska: do smaku
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: kilka gałązek
- słodka papryka: 1/2 łyżeczki
- ostra papryka: 1/3 łyżeczki
- bazylia: 1/2 łyżeczki
- oregano: 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- ziemniaki dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacinam je w plastry głęboko ale nie do końca tak, aby wszystkie plastry trzymały się razem, dobry patent, to tak jak pisałam wcześniej położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić
- w każdym ziemniaku rozchylam plastry i smaruję oliwą
- blaszkę natłuszczam oliwą i układam ziemniaki
- posypuję solą wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w temperaturze 200oC
- po tym czasie wyciągam z pieca ponownie smaruję oliwą i posypuję słodką papryką wymieszaną z ostrą, pokrojoną natką wymieszaną z czosnkiem, ziołami tutaj można prószyć jak lubicie
- wkładam do piekarnika i piekę jeszcze około 15 minut
Smacznego !!!
Tagi: ziemniaki, oliwa z oliwek, czosnek, natka pietruszki, papryka, bazylia, oregano;
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób przygotowania i pieczenia powoduje, że są rumiane, chrupiące i pięknie prezentują się na talerzu. Nawet zwykłe ziemniaki mogą zachwycić....
Polecam:-)
Uwielbiam takie pyszne rumiane ziemniaki :) Chyba następnym razem przyrządzę je do obiadu właśnie w ten sposób!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, naprawdę warto.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i życzę dobrej nocy :-)
Ziemniaczki Hasselback są wspaniałe, zawsze dobrze wypieczone dzięki nacięciom i można kombinować z przyprawieniem ich na różne sposoby ;)
OdpowiedzUsuń