wtorek, 11 marca 2014

"Ziemniaczki z pieca"

Ziemniaczki z pieca


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 marca 2014 r. Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne. Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem ziemniaków, a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne - wielu
dostojników papieskich, ziemniaczanymi kwiatami ozdabiało swoje szaty. Jan III Sobieski przywiózł ukochanej Marysieńce te kwiaty od Leopolda I - cesarza Austrii. Bardziej przychylnie na ziemniaki spoglądali Anglicy w drugiej połowie XVI wieku, kiedy ojczyznę Szekspira dotknęła klęska głodu, a bulwy ziemniaczane niejednemu uratowały wtedy życie. Warzywo to stopniowo zaczęło zdobywać sobie sympatyków. Zalety kulinarne ziemniaków tak naprawdę na szerszą skalę zaczęto doceniać dopiero na początku XVII wieku. Z czasem zdominowały wręcz europejską kuchnię. Bardzo cenię ziemniaki, jako dodatek do obiadu ze względu na ich wartości odżywcze ale również i smakowe. Lubię też eksperymentować i zmieniać sposób podania. Dlatego tym razem krótko je obgotowałam w wodzie, potem posypałam ulubionymi ziołami i przyprawami, skórką cytrynową, parmezanem i wstawiłam do piekarnika. Po upieczeniu przede wszystkim urzeka aromat, który roznosi się po całym domu, ale również wygląd, bo mają złocistą, piękną barwę i chrupiącą skórkę. A smak sami musicie ocenić, dla mnie bomba! Atutem jest również kaloryczność;-) Podałam je z mielonymi klopsikami, z którymi świetnie się komponowały. Można je również zaserwować z rybą, czy na przykład z jajkiem sadzonym. Bardzo urzekł mnie ten przepis, bo jest tu czas na improwizację, dzięki której można stworzyć danie bardzo wyjątkowe, które konweniuje z naszymi gustami kulinarnymi.
Ziemniaczki z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 marca
Rumiane ziemniaczki z pieca! Trudno oprzeć się ich chrupkiej konsystencji i niezwykłemu smakowi;-
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 3-4

 


Składniki: 

Przepis zaadaptowany, nieznacznie zmieniony z "Kwestii Smaku". 
  • ziemniaki: 1 kg 
  • oliwa extra vergine: 4 łyżki 
  • suszone oregano: 1 łyżeczka 
  • gałązka rozmarynu (listki): 1 
  • starta skórka z cytryny: 1 cytryna 
  • drobno starty parmezan: około 1/2 szklanki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 
  • papryka słodka: 1/2 łyżeczki 
  • chili: 1/3 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzewam do 220oC
  • dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm smaruję 1 łyżką oliwy extra vergine 
  • ziemniaki obieram, kroję na około 2-3 cm kawałki, płuczę, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i doprowadzam do zagotowania 
  • gotuję przez około 5 minut, następnie odcedzam, odparowuję i przekładam do blaszki 
  • ziemniaki posypuję suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, słodką papryką i chili pieprz cayenne, które zaostrza smak potrawy i dodaje trochę egzotyki, kropię resztą oliwy extra vergine i delikatnie mieszam dłońmi 
  • posypuję parmezan i jeszcze raz delikatnie mieszam tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach
  • wstawiam do piekarnika i piekę przez około 35-45 minut (zależy od piekarnika, piekłam 30 minut), aż ziemniaki będą ładnie zrumienione w połowie pieczenia ziemniaczki przewracam na drugą stronę

                                                         Smacznego!

 Tagi: ziemniaki, oliwa extra vergine, suszone oregano, rozmaryn, skórka cytrynowa, parmezan papryka, chili pieprz cayenne;

2 komentarze :


  1. Te ziemniaki mają w sobie magię, która objawia się ziołową nutą, chrupiącą skórką i wspaniałym smakiem.
    Serdeczności;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))