Spaghetti a la Bolognese
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 11 lutego 2013 r.
Zgodnie z legendą spaghetti pochodzi z Chin, skąd przepis przywiózł podróżnik Marco Polo rozpowszechniając go na Półwyspie Apenińskim.
W rzeczywistości spaghetti to potrawa, na którą składa się makaron i różne sosy z mięsem lub bez.
Najpopularniejszym sosem podawanym ze spaghetti jest sos bolognese. Pochodzi on z włoskiej Bolonii i bazuje głównie na rozdrobnionym lub mielonym mięsie wołowym lub wieprzowym, boczku, warzywach, oliwie, pomidorach i czerwonym winie.
Warzyw jednak nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sedno sosu bolognese to przede wszystkim mięso.
Spaghetti bolognese jest niewątpliwie potrawą, która kojąco wpływa na psychikę. Kojarzy się z domem, ciepłem, wewnętrznym spokojem, przenosi w krainę wspomnień.
Jest moim ulubionym daniem, które powoduje harmonię:-)
Spaghetti bolognese w moim wydaniu jest trochę udawane, ponieważ strasznie jestem ograniczona czasowo.
Nie mniej obiecuję sobie i Wam, że kiedyś przygotuję najprawdziwsze danie z prawdziwym sosem bolońskim, którego przygotowanie wymaga więcej czasu i bardziej zróżnicowanych składników:-):-)
Bazę do mojego sosu stanowi podsmażony czosnek z mielonym mięsem z cebulką, winem, duszonym w intensywnie pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury dania serem, ta kompozycja wywołuje uczucie rozkoszy i sytości kulinarnej.
Spaghetti a la Bolognese
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 lutego .
Boskie spaghetti a la Bolognese !!!
To kompozycja podsmażonego czosnku z mielonym mięsem wieprzowym z cebulką, winem, duszonym w intensywnie pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury serem.
Takie połączenie powoduje uczucie rozkoszy i błogiej sytości kulinarnej :-)
Oceny: 5,0 z 5
Czas pieczenia: 30 min
Łączny czas: 45 min
Liczba porcji: 2
Rozmiar porcji: 1/2 całości
Liczba kilokalorii w 100 g: 112
Tłuszcz na 100 g: 4,9 g
Białko na 100 g: 4,0 g
Cholesterol na 100 g: 12,8 g
Składniki:
- makaron spaghetti: 200 g
- przecier pomidorowy: 400-450 g
- mięso mielone wieprzowe: 200-250 g
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1/3 szklanki
- suszona bazylia: duża szczypta
- suszone oregano: duża szczypta
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pachnący pieprz: do smaku
- słodka papryka: mała szczypta, do smaku
- ostra papryka: mała szczypta
- starty parmezan: wedle uznania
- czerwone półwytrawne wino: 1/2 kieliszka
Przygotowanie:
- Makaron gotuję w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu al dente - tzn. lekko twarde ale nie surowe.
- Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę lekko przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaję mięso mielone z cebulą i smażę, mieszając, aż do momentu uzyskania złotego zabarwienia.
- Całość zalewam winem i czekam, aż alkohol wyparuje, dodatek wina sprawi, iż zabarwienie sosu będzie ciemniejsze:-)
- Dodaję przecier pomidorowy i dokładnie mieszam zawartość patelni, zmniejszam ogień i całość gotuję pod przykryciem.
- W międzyczasie doprawiam zawartość patelni solą, pieprzem, dodaję dwie duże szczypty suszonych ziół oraz zdecydowanie mniejsze ilości słodkiej i ostrej papryki do smaku.
Przyprawy dodaję pod koniec smażenia, aby ich aromat był bardziej wyczuwalny, a potrwa była nimi nasycona :-)
7. Ugotowany makaron odcedzam i przekładam na talerz, dodaję mięso i zdobię żółtym serem.
Ozdobione danie ładnie wygląda na eleganckim stole:-):-)
8. Jako napój do spaghetti polecam czerwone, wytrawne wino:-):-):-)
Wskazówki:
- zamiast przecieru można podać puszkę pomidorów bez skóry lub przygotować własny sos ze świeżych pomidorów - latem. W tym celu najpierw trzeba sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórę tak, aby w sosie nie pojawiały się niepotrzebne dodatki.
- Przy przyrządzaniu mojego ukochanego spaghetti bolognese mam nieomal obsesję na punkcie mięsa, dlatego sama kupuję ładną łopatkę wieprzową i w domowym zaciszu dwa razy przepuszczam ją przez maszynkę wraz z cebulą. To jest świetne rozwiązanie, bo nie muszę cebuli drobno kroić, a wiadomo jak jest z cebulą, ponadto w kuchni unosi się woń mielonej cebuli, którą uwielbiam. Stanowczo odradzam kupowania taniego mięsa garmażeryjnego, które składa się z tłuszczu i wypełniaczy. To jest świństwo !!!!
- Zainwestujcie w mięso dobrej jakości, a uzyskacie zamierzony efekt!!!
- Jeśli komuś wygodniej zjeść potrawę na włoski sposób, wystarczy sam widelec - jak na zdjęciu :-)
Wówczas należy delikatnie wbić go w makaron przy brzegu talerza. Następnie owinąć spaghetti wokół widelca. Powinno się zadbać o to, aby nie była to duża porcja, gdyż taka wyglądałaby nieestetycznie i trudno
byłoby ją włożyć do ust.
Ja preferuję metodę widelca i łyżki.
Ten sposób jest bardziej rozpowszechniony i według mnie prostszy :-) Najpierw wbijam widelec w makaron, potem opieram go o łyżkę i okręcam makaron wokół widelca.
Następnie podnoszę do ust widelec, a łyżkę pozostawiam w ręce opuszczonej na talerzu.
Chyba trzeba kończyć rozważania na temat spaghetti:-):-):-)
Potrawa była wyśmienita, ten smak na długo pozostanie
w mojej pamięci - to znaczy do następnego razu :-)
Serdeczności :-):-)
Tagi: makaron spaghetti, pzecier pomidorowy, mielone mięso wieprzowe, cebula, czosnek, parmezan, czerwone wino;
Moje spaghetti bolognese to podsmażone z czosnkiem, bazylią, oregano i winem mielone mięso z cebulką, uduszone w intensywnie pomidorowym sosie i otulone rozpływającym się od wysokiej temperatury dania serem i makaronem.
OdpowiedzUsuńTen smak pozostanie w pamięci......do następnego razu :-):-):-)
Trzymajcie się !!!
Takie potrawy są jak wspomnienia z krainy snów
OdpowiedzUsuńTe zapachy - przygotowania
A później konsumpcja -delektowanie się smakiem-
Nie miała Pani zbyt dużo czasu
ale i tak smak Pania uwiódł
i tych co czytają z wyobraźnią też
mają co wspominać -