piątek, 8 lutego 2013

" PTYSIE ZE ŚMIETANĄ "

Ptysie ze śmietaną

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 8 lutego 2013 r.

Ptysie to ciastka, które były moim smakołykiem w drodze do szkoły podstawowej:) 
Prawie codziennie z koleżanką kupowałyśmy te rarytasy i zajadałyśmy się nimi :-) 
Było fantastycznie..... :-)
Ponieważ pierwszy raz robię takie frykasy, więc najpierw oddałam się lekturze na temat ich przyrządzania. Wyczytałam, że ważne jest aby w piekarniku podczas pęcznienia tworzył się pusty środek, który po upieczeniu mogę napełnić pysznym nadzieniem w zależności od smaków:-):-):-) 

Tak więc do boju.......

Ptysie ze śmietaną 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lutego

Wykwintne ptysie ze śmietaną!!! 
Lekkie puszyste ptysie ze śmietaną przywołują najlepsze wspomnienia z dziecięcych lat. 
To już jest powód, żeby je zrobić, a potem delektować się nimi w miłym i przyjaznym otoczeniu :-) 

Oceny: 4,8 

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 1 godz.

Rozmiar porcji: 1 ptyś (ok. 30 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 106 
Tłuszcz na porcję: 7,5 g 
Węglowodany na porcję: 7,7 g 
Białko na porcję: 1,7 g 

Składniki: 

  • mąka: 1 szklanka 
  • woda: 1 szklanka 
  • śmietana kremówka: 2 szklanki 
  • masło najlepiej Lurpak ale może być inne: 10 dag 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 4 
  • drobny cukier do wypieków: 1/3 szklanki 
  • sól morska: szczypta 

Przygotowanie:

  1. Gotuję wodę, masło, cukier waniliowy i szczyptę soli. 
  2. Podczas wrzenia wsypuję jednorazowo mąkę. 
  3. Mieszam, aby powstała gładka, jednolita masa. 
  4. Ostudzoną masę ucieram z jajkami. Jajka dodaję pojedynczo i kontroluję gęstość ciasta. W zależności od gęstości ucieranego ciasta, można dodać więcej jajek. Trzeba jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo, nadmiar jajek spowoduje rozrzedzenie ciasta. 
  5. Blachę do pieczenia przykrywam pergaminem. Pergamin natłuszczam. 
  6. Szprycką wyciskam na blasze porcje ciasta dowolnej wielkości pamiętając, że podczas pieczenia, ciasto wyrośnie podwójnie. 
  7. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwi piekarnika!!! Można je uchylić dopiero pod koniec pieczenia, aby wypuścić gorące powietrze. 
  8. Studzę ptysie i kroję je na pół. 
  9. Ubijam śmietanę z cukrem. 
  10. Przekładam nią ptysie. 

 I gotowe !!!

O Jezu, chyba się udały, jestem w szoku - no to będzie ŻA......:-)
Te ptysie to dzieło sztuki :-)

Ściskam, a Wy co robicie na ostatki, bo strasznie jestem ciekawa :-):-)
Trzymajcie się ciepło - serwus :-):-):-)

 Tagi: mąka, kremówka, drobny cukier do wypieków;

1 komentarz :


  1. Te frykasy są jak sen nocy letniej - piękne, słodkie i wywołujące żądzę jedzenia....

    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))