Kaczka nadziewana jabłkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 lutego 2014 r. Kaczki były bardzo cenione w starożytnym Rzymie. Rzymianie przepadali za potrawami z tych ptaków, uważali nawet, iż kacze mięso ma właściwości lecznicze. Kaczka nadziewana jabłkami jest symbolem polskiej kuchni, jej tradycja sięga czasów Rzeczpospolitej Obojga
Narodów. W przepisach z XIX wieku można przeczytać, że "Młode Kaczki"podają się pieczone, nadziane całymi jabłkami, między które można włożyć majeranki. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany, bo jabłka są pokrojone na ćwiartki ale majeranek i estragon dominują. Obecność jabłek sprawia, że mięso jest soczyste, nie wysusza się podczas pieczenia. Ponadto fantastycznie przenikają smaki mięsa i są pyszne. Kaczka jest idealnie upieczona, jest rumiana i chrupiąca. Kawałki mięsa wspaniale komponuje się z błyskawicznymi kluseczkami i żurawiną. Mówiąc o kaczce, nie sposób pominąć tematu tłuszczu, który się wytapia podczas pieczenia. Warto go zlać do słoiczka i przechowywać w lodówce, bo świetnie nadaje się do smażenia różnych mięs i jako dodatek do sosów - nadaje potrawom niesamowitego smaku. Kaczka nadziewana jabłkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego. Rumiana kaczka nadziewana jabłkami! Kruchutkie i pachnące ziołami mięso, rozpływa się w ustach :-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 2 godz. i 30 min
Łączny czas: 14 godz. i 30 min
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany:-)
- kaczka: ok. 2 kg
- suszony estragon: 1 łyżka
- suszony majeranek: 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- kwaśne jabłko ze skórką: 1 i 1/2
- gotowa żurawina: 1 słoiczek
- sok malinowy (syrop) lub konfitura malinowa: 2-3 łyżki
- jajka: 3
- gęsta śmietana 18% lub 12 %: 1/2 szklanki (125 ml)
- maka pszenna: 1 szklanka (250 ml)
- sól morska: szczypta
Przygotowanie:
Kaczka:
Tagi: kaczka, estragon, majeranek, kwaśne jabłko, żurawina, konfitura malinowa, kluseczki;
- mrożoną kaczkę rozmrażam, wkładając ją do lodówki na 24 godziny, po rozmrożeniu wyjmuję z wnętrza kaczki woreczek z podrobami (podroby w tym przepisie nie będą wykorzystane)
- kaczkę nacieram solą, pieprzem, majerankiem i estragonem
- do środka kaczki wkładam 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi
- otwór spinam wykałaczkami (można zaszyć nicią kuchenną)
- kaczkę wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (maksymalnie można na całą dobę, można ją piec od razu)
- po wyjęciu z lodówki kaczkę ocieplam do temperatury pokojowej i przystępuję do pieczenia
- piekarnik nagrzewam do 230oC
- do brytfanny (można do żaroodpornego naczynia) układam kaczkę bezpośrednio na dnie, wstawiam do nagrzanego piekarnika bez pokrywki i piekę przez 1/2 godziny
- następnie zamykam garnek pokrywą, zmniejszam temperaturę do 180oC i piekę przez 2 godziny
- wyjmuję kaczkę z garnka i od razu podaję
- odcinam udka, skrzydełka i piersi układam je na podgrzanych talerzach, polewam wytopionym tłuszczem z pieczonego mięsa
- kaczkę podałam z żurawiną wymieszaną z konfiturą malinową i kluseczkami
- do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę (musi być kwaśna, za którymś razem dałam słodką i kluseczki nie wyszły :-)), przesianą mąkę i szczyptę soli, wszystko mieszam na gładką masę
- w dużym garnku gotuję wodę i solę, gdy woda wrze nabieram łyżeczką do herbaty ciasto i wkładam bardzo szybko do wrzątku po włożeniu ostatniej porcji ciasta, czekam 5-10 sekund i od razu odcedzam na sicie kluseczki
- są gotowe do podania - mi się wydaje, że to one właśnie nadają wyjątkowy charakter potrawie, bo są wspaniałe
Mniam !!!
Tagi: kaczka, estragon, majeranek, kwaśne jabłko, żurawina, konfitura malinowa, kluseczki;
OdpowiedzUsuńZapewniam, że zapach unoszący się podczas pieczenia kaczki jest najbardziej kuszącym obiadowym aromatem, jaki można sobie wymarzyć.
Serdeczności :-)
Kaczuszka pyszna, a te kluseczki....:-)))))mniaaaaam
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTeż uwielbiam kaczkę w tej postaci - cieszę się, że smakowała.
Moc serdeczności :))