listopada 22, 2012

" SERNIK WIEDEŃSKI "

Print Friendly and PDF

   Witajcie !!!


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś na słodko.
Przepis sprawdzony, sernik wiedeński pyszny - polecam.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Składniki na dużą blaszkę - 25 cm * 35 cm

Spód z kruchego ciasta:

2 szklanki mąki;
3/4 kostki masła;
1/2 szklanki cukru pudru;
1 żółtko;

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego;
10 jajek;
2 szklanki cukru pudru;
1,5 kostki masła;
1/2 szklanki rodzynek - ( sparzone odciśnięte );
1/2 szklanki kaszy manny;
skórka z 1 pomarańczy - ( dokładnie wyszorowana , sparzona, drobno pokrojona );
laska wanilii


Wykonanie:
Krok 1. Zagniatanie kruchego ciasta

Składniki na spód umieszczamy w misce. Mąkę rozcieramy z masłem, następnie zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, następnie rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Podpiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2. Ucieranie żółtek i masła do masy serowej.

Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy 10 żółtek, dalej ucieramy na gładko.
Dosypujemy cukier puder, znów ubijamy na gładką masę.

Krok 3. Przygotowanie masy

10 białek ubijamy na sztywną pianę ( dodajemy szczyptę soli ). W dużej misce łączymy za pomocą miksera masę żółtkową z twarogiem sernikowym.
Dodajemy kaszę mannę i ubite białka, dosypujemy rodzynki, wydrążony miąższ z laski wanilii i skórkę pomarańczową. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Krok 4. Pieczenie

Na podpieczony spód wylewamy masę sernikową. Wyrównujemy wierzch łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy 1 godzinę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejną godzinę.
Na ostatnie 30 minut przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia ( sernik nie pęknie i zbyt mocno się nie zrumieni).
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

    Po 30 minutach pieczenia warto obserwować sernik i sprawdzić czy nie upiecze się szybciej.
W razie potrzeby ciasto można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby uniknąć przypalenia wierzchu.  

Życzę smacznego - niezbędna będzie kawa latte - Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger