listopada 22, 2012

KURCZAK PO MAROKAŃSKU

Print Friendly and PDF
Witajcie !!!

Chciałabym Wam zaproponować kurczaka po marokańsku jest pyszny - polecam.
Składniki:
400 g. filetów z kurczaka;
2 łyżki oliwy zoliwek;
1 posiekana cebula;
2 posiekane ząbki czosnku;
1 zielona papryka;
1 czerwona papryka;
1 marchewka pokrojona w słupki;
1 średnia cukinia pokrojona w plasterki;
suszone morele pokrojone w paski,
200 ml wywaru z warzyw;
przyprawy - sól, pieprz, cynamon, kolendra;
świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w paski grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem. Na oliwie podsmaż kawałki mięsa, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i cukinię.
Smaż 3 minuty, mieszając.
Dodaj suszone morele, następnie stopniowo dolewaj wywar z warzyw.
Dopraw do smaku przyprawami.
Duś ok. 5 min. na małym ogniu, mieszając.
Podawaj z kaszą Kuskus - kasza z pszenicy durum, którą bardzo polecam, bo jest pyszna i zdrowa.

Gotowe danie udekoruj listkami świeżej kolendry.
Na deser polecam kompot ugotowany przez Ciebie na przykład z jabłek.
Życzę smacznego.

Jeszcze jedno danie spożywaj w miłej, ciepłej, rodzinnej atmosferze.
Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger