listopada 22, 2012

INDYK

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przygotowanie obiadu z indykiem w roli głównej.
Zakupcie w zależności od potrzeb parę kawałków indyka.
Pamiętajcie, aby był on świeżutki, bo od tego zależy sukces.
Mięso umyj, posól przenieś na rozgrzaną patelnię i usmaż na złoty kolor.
Następnie przenieś je do garnka i duś pod przykryciem do miękkości, do gara dodaj parę krążków marchewki.
Pod koniec duszenia dodaj przyprawy, aby wzbogacić i tak fantastyczny smak indyka - wegetę, pieprz ziołowy, sól tylko nie przesadź, odrobinę pieprzu czarnego, papryki słodkiej.

Indyka podaj z kuskusem - kasza z pszenicy durum jest fantastyczna i zdrowa.
Sosem z wywaru polej kaszę.

Dodatkiem niech będą tutaj pieczarki - pokrój je w plasterki podsmaż na patelni z cebulką, pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.
Do obiadu podaj maślankę.
Na deser kompot przygotowany przez Ciebie - np. jabłkowy.

Życzę smacznego !!!!
Jeszcze jedno -  warunkiem do dobrego konsumowania obiadu jest harmonijna, miła, ciepła atmosfera rodzinna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger