piątek, 23 listopada 2012

"JAJA SADZONE "

Witajcie!!!

Dzisiaj na drugie proponuję  jaja sadzone.

Składniki:

5 jajek 
4 dag masła - najlepiej Lurpak
sól morska
świeżo zmielony, pachnący pieprz 
wegeta
 łyżka ziół prowansalskich


Przygotowanie :

Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło. Jaja myję, wybijam ostrożnie tuż nad patelnią jedno obok drugiego, tak żeby nie rozlewały się żółtka.
Gdy białka się zetną, a żółtka będą półpłynne, prószę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.





Wykładam  na ogrzany półmisek.



Jaja sadzone proponuję zaserwować z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.




Atutem tej potrawy będzie maślanka.

A na koniec kompot własnej roboty  - gruszkowy.

Życzę smacznego.


Nie zapomnijcie o miłej atmosferze podczas posiłku.


  

1 komentarz :

  1. Witajcie !!!
    Jaja sadzone - może to nie brzmi zbyt ekstrawagancko ale zapewniam, że smak jest bardzo nietypowy i niezapomniany.
    A my podróżujemy po stylach i smakach.
    Tak więc zapraszam i moje gotowanie - górą !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))