Pizza z patelni
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 kwietnia 2014 r. Nie wiadomo dokładnie, gdzie sięgają korzenie pizzy. Przypuszcza się, że wypiek, który przypominał formą i smakiem dzisiejszą pizzę, podawali już starożytni Grecy. Następnie ten płaski chleb posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami trafił do Rzymu, a później do Neapolu, gdzie został wzbogacony w pomidory, które z czasem stały się
nieodłącznym elementem tego wyrobu. Jednym z najstarszych rodzajów pizzy jest Marinara, składająca się z pomidorów, oregano, czosnku, oliwy z oliwek oraz bazylii. Jej nazwa wywodzi się od żeglarzy i ludzi morza, którzy żywili się nią wracając z połowów. Z blisko 200-letnią historią jest także pizza Margherita, której narodziny przypisuje się piekarzowi Raffaele Esposito. Na okazję przybycia do Neapolu królowej Włoch - Margherity Sabudzkiej, przygotował tę potrawę, która kolorystycznie nawiązywała do narodowych barw tego kraju. Do najpopularniejszych pizz zalicza się również Qatro Stagioni (cztery pory roku), Quatro Formaggi (z czterema rodzajami sera) oraz Napoli (neapolitańska).Nazwa pizza pochodzi od łacińskiego słowa picea, którym Rzymianie określali wypiekany w piecu bochenek chleba złożony z mąki i wody. 9 lutego na całym świecie obchodzony jest Dzień Pizzy. Prezentowana przeze mnie pizza, może trochę odbiega wykonaniem od tradycyjnej, ale smak jest fantastyczny. Przygotowałam pomidorowy sos z dość mocno wyczuwalnym akcentem czosnkowym, którym zwieńczyłam cienki chrupiący placek usmażony na patelni, przykryłam plasterkami salami, a wierzch otuliłam serem. Wszystko wstawiłam do piekarnika, wystarczyła mała chwilka i pizza gotowa. U mnie wszystkim smakowała. Robiłam ją kilkakrotnie za każdym razem zwiększając ilości składników. Nie wiem do końca z czego to wynikało. Zastanawiam się, czy było jej tak mało, czy była aż tak dobra??? Skłaniam się ku drugiej sugestii. Gorąco zachęcam :-)
Pizza z patelni Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia. Domowa pizza z patelni!
W grudniu 2010 roku, w stolicy Malty, Pizzeria Margo ustanowiła rekord Guinessa na najdroższą pizzę świata. Poza tradycyjnymi składnikami znajdują się na niej między innymi białe trufle, płatki 24 karatowego złota i mozzarella di bufala, najbardziej ceniony ser bawoli. Za rekordową pizzę w Polsce trzeba by zapłacić 8500 złotych.
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: 2-3 osoby
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. StarmachCiasto:
- mąka: 150 g
- mąka: do podsypania
- ciepła woda: 75 ml
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
Sos:
- pomidorki koktajlowe lub duże pomidory: 10 lub 2
- czosnek: 2 ząbki
- ostra papryka: 1/2 łyżeczki
- słodka papryka: 1/2 łyżeczki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- salami: 6 plasterków
- żółty ser: 4 plastry (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach)
- świeża bazylia (użyłam suszonej): do dekoracji
Przygotowanie:
Sos:
tu już mamy podwójną porcję:-) Smacznego!
Tagi: oliwa z oliwek, pomidory, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, salami, żółty ser, bazylia;
- pomidorki kroję w ćwiartki
- czosnek obieram i siekam na drobno
- na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy, smażę na niej czosnek, dodaję słodką i ostrą paprykę
- składniki mieszam, po czym dodaję pomidory
- całość smażę 5-7 minut i doprawiam do smaku
- w misce mieszam wszystkie składniki ciasta
- następnie przekładam je na stolnicę (może być blat kuchenny) i rozpłaszczam ręką
- z ciasta formuję cienki placek o średnicy patelni, jeśli ciasto będzie się lepić można podsypać mąką i rozwałkować wałkiem
- patelnię mocno rozgrzewam, przekładam na nią ciasto i smażę, nie dodając tłuszczu (bo już jest w cieście), przez 5-6 minut, obracam ciasto i znów smażę 5-6 minut
- piekarnik rozgrzewam do najwyższej temperatury (najlepiej w funkcji grilla)
- na ciasto nanoszę sos pomidorowy, kładę na nim plasterki salami i plastry sera
- wstawiam do piekarnika na 4-5 minut na wysoką, ale nie najwyższą półkę w piekarniku,
- przed podaniem dodaję posiekaną bazylię
- tak wyglądała pizza z jednej porcji ;-)
Tagi: oliwa z oliwek, pomidory, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, salami, żółty ser, bazylia;
OdpowiedzUsuńTę pizzę bardzo łatwo i szybko można przygotować. Ogromną zaletą jest możliwość doboru ulubionych składników.
Serdeczności:-)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że byłam zaskoczona jej smakiem, w jak najlepszym tego słowa znaczeniu.
Serdeczności :-)
Pizza z patelni... Już myślałam, że będzie można ją zrobić bez piekarnika, jakimś cudem :D. Niestety (albo na szczęście - dla mojej tuszy) - piekarnika nie posiadam.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńszkoda :-)