Soczysty, świeży i gorzki smak miąższu grejpfruta jest źródłem zdrowia i długowieczności:-):-)
Owoc ten należy do rodziny cytrusowych.
Ma szerokie zastosowanie jednak dla nas najkorzystniejszy jest w świeżej postaci.
Zawiera białko, błonnik. pektynę, kwasy organiczne, witaminy.
Częste konsumowanie oraz picie naturalnego soku ( najlepiej świeżo wyciśniętego ) zapobiega chorobom układu krążenia, otyłości, szkorbutowi, infekcjom, przeziębieniom.
Ma silne działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu.
To tylko nieliczne dobroczynne właściwości tego owocu:-)
Składniki:
- 2 grejpfruty
- 5 dag orzechów włoskich łuskanych
- 6-8 dag cukru pudru
- 1/8 l śmietanki kremowej
- wanilia
Przygotowanie :
- Grejpfruty dokładnie myję, parzę wrzątkiem, płuczę w dużej ilości zimnej wody, kroję na pół, obieram ( skórki odkładam ), dzielę na cząstki, kroję w plasterki, mieszam z posiekanymi orzechami, przyprawiam cukrem.
- Połówki skórek grejpfrutowych wycinam ozdobnie na brzegach, napełniam sałatką.
- Zdobię bitą śmietanką z wanilią i cukrem.
Sałatka pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, na zimowy wieczór idealne rozwiązanie:-)))
Potrzebujesz czegoś prostego, zdrowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu ????
OdpowiedzUsuńZnajdziesz tu rozwiązanie....
sciskam :-)