grudnia 27, 2012

" ZUPA Z SOCZEWICY "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!


Ponieważ następstwem świątecznego obżarstwa są przepełnione żołądki ( tak przynajmniej jest w moim przypadku ), dlatego dzisiejsza moja propozycja to zupa z soczewicy z pietruszką.
Sama dzisiaj również ją przygotowałam i uważam, że  jest to danie bardzo OK na dzisiejszy dzień.


Składniki :

pęczek natki pietruszki
150 g soczewicy czarnej
400 g pietruszki
cebulka
ząbek czosnku
2 łyżki masła najlepiej Lurpak
800 ml bulionu warzywnego
100 ml  śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowa
mała sałata
4 plastry bekonu
łyżka miodu


Przygotowanie :

Natkę opłucz, osusz.
W garnku zagotuj 400 ml wody z 3 gałązkami natki, dodaj umytą pod bieżącą wodą soczewicę,
gotuj ok.20 minut.
Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
W garnku roztop masło, dodaj czosnek z cebulką i je zeszklij.
Wrzuć pietruszkę, smaż kilka minut, mieszając.
Wlej bulion, duś ok. 20 minut.
Dodaj śmietanę, delikatnie zmiksuj.
Przelej przez sito do innego garnka.
Soczewicę odsącz i dodaj do zupy.
Dopraw ją sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Sałatę umyj, wysusz i porwij na mniejsze kawałki.
Pozostałą natkę grubo posiekaj.
Bekon przysmaż na patelni, w trakcie smażenia skrop miodem.
Do misek wrzuć liście sałaty i natkę zalej gorącą zupą.
Podawaj z chrupiącym bekonem.

Jest to danie dla czterech osób.
Stopień trudności - średni.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger