poniedziałek, 26 listopada 2012

GULASZ - PYCHA

Witajcie jak tam po weekendzie, mam nadzieję, że dobrze!!!

Dzisiaj proponuję gulasz, przepis sprawdzony, zapewniam, że godny Waszej uwagi.


Składniki:
2 ładne polędwiczki wieprzowe - najlepiej świeże; 
1 cebula;
sól;
2 dag mąki;
4 dag tłuszczu - najlepiej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
pieprz;
1/2 liścia laurowego.

Mięso opłukać pozbawić jakiegokolwiek tłuszczu, pokroić na kawałki, posolić, lekko oprószyć mąką i odczekać przynajmniej 0,5 godziny.
Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić cebulę pokrojoną w krążki.
Mięso przełożyć do garnka dodać usmażoną cebulę, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec duszenia podprawić resztą mąki, dodać pieprz, liść laurowy, zagotować.
Do gulaszu można dodać w zależności od gustów kulinarnych 1 ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Proponuję, aby gulasz podać z kaszą jaglaną i surówką z warzyw np. z kiszoną kapustą - mniam.

Do popicia zalecam maślankę, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam.

A na koniec kompot przygotowany samodzielnie na przykład z jabłek.


To by było na tyle - pozdrawiam i życzę smacznego.
Pamiętajcie o miłej atmosferze podczas posiłku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))