lipca 01, 2021

Ciasto czekoladowe z pestek dyni

Print Friendly and PDF

 

Ciasto czekoladowe z pestek dyni - przygotowanie tego smakołyku jest swoistego rodzaju kontynuacją poprzedniego wpisu. Dlatego, że z wykorzystanej dyni pozostały mi pestki, które chciałam możliwie jak najlepiej wykorzystać. Trzeba wiedzieć, że nasiona dyni są skarbnicą wielu witamin i minerałów, stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i mają długą historię w lecznictwie naturalnym. Pestki dyni mają wpływ na poprawę kondycji cery, paznokci, zawarty w nich cynk zbawiennie wpływa na urodę, biotyna wzmacnia włosy i paznokcie, mamy tu również spore pokłady witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Te genialne właściwości nasion, zmobilizowały mnie do ich przemiału i uzyskania cudownego, zielonkawego proszku, który posłużył tu jako mąka. To już mam bazę, którą połączyłam z masłem, aby uzyskać głębszy smak i ciemną słodko- gorzką czekoladą. Zawsze szukam dobrej jakości czekolady o zawartości kakao co najmniej 60%, która ma bogaty i mocny smak. Do związania całości posłużyły mi  jajka, które pomagają  również nieco urosnąć ciastu. Łyżeczka pasty waniliowej nadaje tutaj przyjemnej nuty, ale jest opcjonalna, ja dodaję, bo lubię czarne kropeczki w cieście. Aby było bardziej zdrowo, zamiast cukru dodałam ksylitol. Fani czekolady nie będą zawiedzeni, wypiek jest bardzo czekoladowy, ma lekko ciągnący się środek, dzięki dodatkowi ubitych białek i chrupiącą skórkę. Smaki idealnie się dopełniają, deser nie jest za słodki, jego jedyną wadą jest fakt, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Niskokaloryczne ciasto czekoladowe z pestek dyni jest dekadenckie, sprawdza się na urodziny, uroczystości i kiedy jest czas na deser. Takie bogactwo czekolady i nasion świetnie poprawia humor. Trzeba wiedzieć, że pestki dyni zapobiegają depresji. Ciasto podaję na ciepło z gałką lodów waniliowych, w towarzystwie parującej filiżanki ulubionej kawy, wtedy jest najsmaczniejsze. 


Czas przygotowania: 20 M

Czas pieczenia: 20 M

Łączny czas: 40 M

Liczba porcji: 8

Rozmiar porcji: 1średni kawałek

 

Składniki:

 

  • 100 g masła + do posmarowania blaszki
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 3 jajka zerówki
  • 125 g mąki z pestek dyni - jeśli nie macie pestek dyni, to mąkę można nabyć w sklepach z żywnością ekologiczną lub w sklepach internetowych
  • 100 g cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  •  cukier puder do przyprószenia

 

Przygotowanie: 

 

  • piekarnik nagrzewam do 180oC
  • blaszkę o wymiarach 22x18 cm, lub tortownicę 22 cm smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia
  • masło kroję na kawałki i razem z połową (100g) czekolady połamanej na kosteczki rozpuszczam w kąpieli wodnej
  • zdejmuję z ognia i dodaję roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), mieszam łyżką
  • białka ubijam na pianę (piana ma być wilgotna, trochę lejąca, w połowie ubita
  • następnie stopniowo dodaję cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca, biała i sztywna piana jak na bezę
  • do masy czekoladowej dodaję 1/4 piany z białek i mieszam na gładką masę
  • następnie dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łyżką 
  • na koniec łączę z posiekaną na kawałeczki czekoladą - pozostałe 100 g
  • masę  wykładam silikonową łopatką do przygotowanej formy i wstawiam do piekarnika
  • piekę przez 20 minut (ciasto nieznacznie się podniesie podczas pieczenia)
  • wyjmuję z piekarnika i odstawiam do zastygnięcia na około pół godziny (ciasto opadnie, skurczy się i miejscami popęka
  • posypuję cukrem pudrem


Ciasto czekoladowe z pestek dyni

Ciasto czekoladowe z pestek dyni

Ciasto czekoladowe z pestek dyni

Smacznego :-)


48 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto kochana. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja. Nic się nie marnuje, dietetycznie i pysznie. Przepis zapisuję jest super :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo dobrze, warto wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się warto, a nawet trzeba wypróbować ten przepis :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam tego typu oryginalne przepisy i niebanalne dodatki do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto czekoladowe to według mnie najlepszy deser. Z taką wersją się jeszcze nie spotkałem, ale na pewno wypróbuję.
    https://salonova.pl/babyliss-pro-spray-do-maszynek-4w1-dwupak-2x150ml.html

    OdpowiedzUsuń
  6. też tak uważam, po próbie proszę o komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o mące z pestek dyni. Bardzo ciekawe i bardzo dziękuję za inspirację. Wprawdzie u nas w kuchni rządzi przeważnie żona, ale piekarnik i wyroby cukiernicze to moje królestwo. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno spróbuję w święta, ostatnio robiłam coś podobnego ale niezbyt mi wyszło, fajnie że opisała Pani wszystko krok po kroku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Po zrobieniu proszę o komentarz, jak smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie upiekłam, ale melduję że na dniach to zrobię i jeśli mi wyjdzie to dam znać jak i co. Wygląda naprawdę apetycznie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda super, spodobało mi się tak bardzo że chyba jutro kupuję składniki i spróbuję przygotować coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się spodobało, po zrobieniu proszę o komentarz z wrażeń smakowych - serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Ja też zamierzam upiec coś podobnego w najbliższym czasie, oby także wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super to ciasto czekoladowe, dziękuję Ci za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja również dziękuję za fajny przepis, ciasto wygląda naprawdę obiecująco!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis! Zabieram się za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super sprawa z tym przepisem, musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto dobrze wygląda i smakuje - pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam to ciasto! Świetne w smaku i w dodatku wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Już wiem jakie ciasto upiekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznosci z dynia jeszcze nei jadlem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger