stycznia 03, 2013

" TARTA Z CEBULĄ I BATATAMI "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!


Teraz chciałabym Was zaprosić na wyśmienitą przekąskę na zimny wieczór, która idealnie komponuje się z  grzańcem.

Zapraszam !!!


Składniki :

3 czerwone cebule
500 g batatów
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
200 ml wytrawnego białego wina
200 ml bulionu warzywnego 
świeży tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
150 g łagodnego żółtego sera
400 g gotowego ciasta na tartę


Przyrządzenie :

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Cebule i bataty obierz i pokrój w plastry.
Przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.
Piecz, aż się zarumienią.
Z dania wyjmij cebulę, do batatów dodaj wino i bulion.
Włóż do pieca na około 15 minut - bataty powinny być miękkie.
Ponownie dołóż do dania cebulę.
Dodaj tymianek i ocet balsamiczny, wymieszaj, a na koniec posyp żółtym serem.
Warzywa przykryj ciastem do tarty - powinno wystawać trochę poza ścianki naczynia.
Zrób kilka nacięć, żeby warzywa mogły odparować.
Danie ponownie wstaw do pieca i piecz około 30 minut.
Tartę podawaj gorącą, odwróconą na drugą stronę.

Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 minut


SMACZNEGO !!!    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger