Witajcie Kochani !!!
Teraz chciałabym Was zaprosić na wyśmienitą przekąskę na zimny wieczór, która idealnie komponuje się z grzańcem.
Zapraszam !!!
Składniki :
3 czerwone cebule500 g batatów
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
200 ml wytrawnego białego wina
200 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
150 g łagodnego żółtego sera
400 g gotowego ciasta na tartę
Przyrządzenie :
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.Cebule i bataty obierz i pokrój w plastry.
Przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.
Piecz, aż się zarumienią.
Z dania wyjmij cebulę, do batatów dodaj wino i bulion.
Włóż do pieca na około 15 minut - bataty powinny być miękkie.
Ponownie dołóż do dania cebulę.
Dodaj tymianek i ocet balsamiczny, wymieszaj, a na koniec posyp żółtym serem.
Warzywa przykryj ciastem do tarty - powinno wystawać trochę poza ścianki naczynia.
Zrób kilka nacięć, żeby warzywa mogły odparować.
Danie ponownie wstaw do pieca i piecz około 30 minut.
Tartę podawaj gorącą, odwróconą na drugą stronę.
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))