Witajcie jak tam po weekendzie, mam nadzieję, że dobrze!!!
Dzisiaj proponuję gulasz, przepis sprawdzony, zapewniam, że godny Waszej uwagi.
Składniki:
2 ładne polędwiczki wieprzowe - najlepiej świeże;
1 cebula;
sól;
2 dag mąki;
4 dag tłuszczu - najlepiej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
pieprz;
1/2 liścia laurowego.
Mięso opłukać pozbawić jakiegokolwiek tłuszczu, pokroić na kawałki, posolić, lekko oprószyć mąką i odczekać przynajmniej 0,5 godziny.
Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić cebulę pokrojoną w krążki.
Mięso przełożyć do garnka dodać usmażoną cebulę, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec duszenia podprawić resztą mąki, dodać pieprz, liść laurowy, zagotować.
Do gulaszu można dodać w zależności od gustów kulinarnych 1 ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Proponuję, aby gulasz podać z kaszą jaglaną i surówką z warzyw np. z kiszoną kapustą - mniam.
Do popicia zalecam maślankę, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam.
A na koniec kompot przygotowany samodzielnie na przykład z jabłek.
To by było na tyle - pozdrawiam i życzę smacznego.
Pamiętajcie o miłej atmosferze podczas posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))