Przecier pomidorowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 września 2014 r. Przecier pomidorowy jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany w 100% z pomidorów. Przygotowałam go z dobrze dojrzałych gruntowych pomidorów. Świeże owoce pogotowałam, przetarłam przez sito, zagęściłam, rozlałam do wyparzonych słoiczków i spasteryzowałam. Użyłam 4 kg pomidorów ale tak naprawdę każda ilość jest dobra. Podczas gotowania, kuchnia otuliła
się pysznym, aromatycznym zapachem i to już dla niego warto było podjąć się tego dzieła. Myślę, że w środku zimy cudownie będzie mieć do dyspozycji pomidory o głębokim smaku i zapachu lata, a nasza ulubiona pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Takie lato w słoiku na pewno przyda się do wielu potraw - sosu pomidorowego do spaghetti, ryby, pulpecików, pizzy, czy nawet do picia. Przecier pomidorowy jest dla mnie jednym z najważniejszych tegorocznych przetworów, niewątpliwie warto go mieć w spiżarni. W razie nagłej potrzeby można w krótkim czasie przygotować coś pysznego - zapraszam i życzę smacznego :-) Przecier pomidorowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 września. Domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów! Nie miałam pojęcia, że wekowanie sezonowych warzyw i owoców daje tyle satysfakcji, możemy się cieszyć dobrociami zamkniętymi w słoiczkach. Wrzesień, to najlepszy czas na przetwory z pomidorów, to właśnie teraz są one najsmaczniejsze, dlatego trzeba uchwycić ich smak, aby nie tęsknić za nimi zimową porą. Przecier jest wyjątkowy i zapewniam, że na sklepowych półkach takiego nie znajdziecie. Polecam :-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 15 min
Czas odparowania: 20 min
Łączny czas: 1 godz. i 5 min
Liczba porcji: 4 słoiki - 0,75 l
Rozmiar porcji: 1 słoik 0,75 l
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd
:)
- pomidory (najlepsze będą o dużej zawartości miąższu i niewielkiej ilości pestek): 4 kg
- sól morska: 1 łyżka
- cukier: 2 łyżki
Przygotowanie:
- pomidory wkładam do wrzątku na kilkanaście sekund
- zdejmuję skórki, kroję na ćwiartki, usuwam szypułki i gniazda nasienne z komór
- pozostały miąższ wkładam do garnka z grubym dnem, przykrywam pokrywą i gotuję przez 15 minut, na większym ogniu, w międzyczasie 2 razy mieszam
- rozgotowane pomidory miksuję, a następnie przecieram przez sito do drugiego garnka i doprowadzam do zagotowania
- dodaję sól i cukier
- odparowuję na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 20 minut)
- gorący przecier rozlewam do wyparzonych w piekarniku słoików* i dobrze zakręcam rękawicą
- słoiki pasteryzuję w piekarniku**
Smacznego :-)
*czyste słoiki i zakrętki przed rozlaniem przecieru pasteryzuję - wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam około 40 minut **słoiki wypełnione przecierem wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę przy otwartym piekarnikuTagi: pomidory;
Ja jakoś boję się pasteryzować w piekarniku, boję się, że słoiki wybuchną czy popękają. Pewnie moje lęki są nieuzasadnione. Dziękuję za dodanie tego pysznego klasycznego przepisu do mojej akcji.
OdpowiedzUsuńRobę dokładnie tak samo. A pomidory kupuję LIMA. Są bardzo mięsiste :)
OdpowiedzUsuńja użyłam malinowych, ale na drugi raz też zaopatrzę się w Limę, bo są chyba bardziej mięsiste - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńja jestem szczerze zakochana w tej metodzie, jak do tej pory nic mi nie popękało, a słoiki pięknie spasteryzowane, ten sposób jest o wiele wygodniejszy - polecam :-)
OdpowiedzUsuńDomowy przecier jest świetny, życzę żeby dotrwał do zimy ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń