czerwca 20, 2014

"Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem"

Print Friendly and PDF

Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 czerwca 2014 r. Może nie jestem rasowym ogrodnikiem, ale ogromną satysfakcję sprawiają mi pierwsze warzywa pojawiające się w moim ogródku. Nie ma nic smaczniejszego, niż własne jarzyny, których smak jest nieporównywalny z tymi z marketu i ta świadomość, że są zdrowe i nie nafaszerowane chemicznymi ulepszaczami. Pierwsze pojawiły się rzodkiewki, z których
przygotowałam bardzo lekką, orzeźwiającą, wiosenną sałatkę.





Historia tych warzyw jest bardzo odległa, ponieważ znane były już w starożytnym świecie. W Egipcie były przysmakiem faraonów i stanowiły jeden z elementów pożywienia robotników wznoszących około 2700 lat p.n.e. piramidę Cheopsa. Grecy upatrywali w nich doskonałe i wszechstronnie działające lekarstwo. Używano ich dla poprawy wzroku i rozjaśnienia myśli, ceniono jako środek poprawiający trawienie. Nie sądziłam , że zawierają tak wiele witamin i cennych związków mineralnych. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor, kwas foliowy, pantotenowy, błonnik. Zawarta w nich siarka znakomicie wpływa na urodę, na porost włosów, żelazo potrzebne jest osobom anemicznym, a wraz z fosforem i pozostałymi w nich zawartymi związkami usuwają zmęczenie spowodowane wysiłkiem umysłowym. Te zalety rzodkiewek spowodowały, że szybciutko posiałam drugą turę tych cennych warzyw. A póki co świeżo zerwane czerwone kulki połączyłam z ogórkiem, cebulą, dressingiem z kwaśnej śmietany i przyprószyłam świeżym szczypiorkiem, oczywiście z mojej działki. Prosty kwaśny sos zneutralizował ostry smak rzodkiewki, zwiększył jej słodycz i nadał idealny smak. Sałatka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu, ale może stanowić również znakomitą, chrupiącą przekąskę. Kolorowe warzywa pięknie się prezentują i nadają sałatce atrakcyjny wygląd - polecam :))) 
Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 18 czerwca. Oryginalna sałatka z rzodkiewką i ogórkiem! Spożywanie rzodkiewek na surowo pomaga w przetransportowaniu dużej dawki tlenu, co sprawia, że podczas np. egzaminu, stają się sprzymierzeńcem zdającego, gdyż pozwalają usuwać zmęczenie :))) 
Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 10 min Łączny czas: 10 min 
Liczba porcji: 3 

Składniki:

  • ogórek: 1/2 
  • rzodkiewki: ok. 10 sztuk 
  • cebula: 1 
  • kwaśna śmietana 18 %: 1/2 szklanki 
  • sól morska: do smaku 
  • szczypiorek: pęczek 
  • świeżo zmielony pieprz: szczypta 

Przygotowanie:

  • ogórki i rzodkiewkę kroję w plasterki 
  • cebulę siekam 
  • szczypiorek siekam na drobno 
  • w średniej wielkości salaterce łączę ogórki, rzodkiewkę i cebulę 
  • w małej misce mieszam 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem 
  • kwaśny dressing mieszam z sałatką tuż przed podaniem 
  • na koniec prószę drobno posiekanym szczypiorkiem
  • jeśli sałatka występuje jako przekąska można dodać ugotowane jajko 
  • sałatkę możemy podać w misce lub przygotować w małych naczyniach stanowiących porcję


                                                          Smacznego !!! 

Tagi: rzodkiewka, ogórek, cebula szczypiorek;


Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni


7 komentarzy:


  1. Jeśli chcemy, by nasz organizm przyswoił sobie wszystkie cenne składniki rzodkiewki, należy żuć ją bardzo dokładnie - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi

    1. To jest prosty, a zarazem pyszny sposób na wykorzystanie nowalijek :)))

      Usuń
  3. Pięknie skomponowałaś ją w tych pucharkach. Sałatka zdrowa, kolorowa i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne !!!
    Po prostu uczta dla podniebienia :)

    Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne :)
    jedyny problem?
    mogę poczuć smaku przez monitor :)

    Pozdrawiam serdecznie.

    W wolnej chwili zapraszam do siebie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger