grudnia 13, 2013

"Zupa ogórkowa"

Print Friendly and PDF

Zupa ogórkowa


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 grudnia 2013 r. Gotowanie zup jest twórczością, która uruchamia fantazję wyobraźnię i radość. Łączy w sobie wiele dziedzin i umiejętności. Bardzo lubię je przygotowywać, karmić nimi najbliższych, dogadzać im, wspólnie zajadać. To sztuka artystyczna zaangażowanie, kreatywność, magia zmysłów. Jaki stan ducha, takie tworzenie i taka "zupa ogórkowa". Przygotowałam tradycyjne polskie danie o wyrazistym smaku niebywałym aromacie i unikalnej recepturze, którego nie sposób sobie
odmówić. Ta zupa jest nie tylko bardzo sycąca ale także niezwykle zdrowa. Wiem, że każdy ma swój sposób na przygotowanie tej pysznej potrawy. Amatorów kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej przygotowanie jest zadziwiająco proste i szybkie. Warzywa starłam na tarce o grubych oczkach, aby skrócić czas gotowania do maksimum i nie tracić cennych witamin na skutek utleniania. Wrzuciłam je do wrzątku, by pozbyć się askorbinazy - enzymu, który niszczy witaminę C. Receptą na uzyskanie głębi smaku jest wcześniejsze odsączenie ogórków kiszonych (domowej roboty), a następnie podsmażenie ich na maśle klarowanym. Moją miksturę podałam z dodatkiem śmietany, która wysubtelniła smak, zagęściłam wcześniej przygotowanymi chrupiącymi grzankami i udekorowałam koperkiem w celu uzupełnienia witaminy C:-) Zupa ogórkowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 grudnia. Orzeźwiająca zupa ogórkowa! Zupa jest lekka i bardzo smaczna o intensywnym smaku ogórków kiszonych i pięknym aromacie świeżego koperku wypełniającego całą domową przestrzeń:-) 
Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 30 min 
Liczba porcji: 4 
Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 104 Białko na porcję: 3 g Węglowodany na porcję: 12 g Tłuszcz na porcję: 4 g

Składniki: 

  • pietruszka  obrana: 1 
  • cebula obrana: 1 
  • ogórki kiszone: kilka 
  • masło klarowane: 4 łyżki 
  • marchewka: 1 
  • ziele angielskie: 4 ziarenka 
  • listek laurowy: 2 
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • śmietanka do zup i sosów 18%: 1/2 szklanki 
  • posiekany koperek: 4 łyżki 

Przygotowanie:

  • średni garnek napełniam wodą do 2/3 objętości dodaję pietruszkę i cebulę, chwilę gotuję 
  • ogórki kiszone odsączam obieram i ścieram na grubej tarce, zachowuję sok 
  • na patelni rozpuszczam masło i smażę ogórki przez kilka minut od czasu do czasu mieszając
  • do gotującej się zupy dodaję startą na grubej tarce marchewkę ziele angielskie i listki laurowe


  • wlewam oliwę 
  • dodaję ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków 
  • zupę doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietankę zdejmuję z ognia i wsypuję koperek 
  • można dodać akcent mięsny - np. udka drobiowe, czy skrzydełka drobiowe; 
  • potrawę wzbogacam grzankami

                                                Smacznego! 

Tagi: kiszone ogórki,oliwa z oliwek, koperek;

6 komentarzy:

  1. Ogórkowa ma dużo walorów- same witaminy i ten smak -

    OdpowiedzUsuń
  2. W potrawie króluje natura - To najważniejszy walor- Warzywa najlepiej z własnej grządki-Z własnej działki- o ile to możliwe bez nawozów sztucznych bez chemii-
    Natura ma w sobie smak -Kulinarna twórczość to poezja smaku--Dla radości rodziny-

    OdpowiedzUsuń
  3. Życzę pięknych-zdrowych rodzinnych-radosnych szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia

    „Jedną z najpiękniejszych cech prawdziwej przyjaźni jest rozumieć i być rozumianym.”
    Seneka-

    A aktualnie Życzę wspaniałego dnia -słonecznego nastroju -szczęśliwej soboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za życzenia.
    Również chciałabym złożyć najserdeczniejsze życzenia, aby magia która towarzyszy tym wspaniałym Świętom towarzyszyła Wam przez cały rok.
    Wszystkiego dobrego:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. He, he, ja też smażę ogórki, niewiele kucharek wie, że takie są najlepsze, że to podsmażenie wydobywa smak. Pewnie nasze Mamy i Babcie są z tej samej bajki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger