Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj zapraszam na zapiekaną zupę. Jej smak niezapomniany, przywołuje miłe chwile.Składniki :
0,5 kg czerstwego pieczywa30 dkg wątróbki z drobiu
4 pomidory
4 jajka
3 ząbki czosnku
cebula
marchew
seler
kostka rosołowa
ser żółty
szałwia
oliwa z oliwek
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, marchew, seler i pomidory drobno pokroić.W dużym garnku rozgrzać 8 łyżek oliwy i zrumienić tymianek.
Dodać cebulę, marchew i seler.
Kiedy cebula zrumieni się, dodać pomidory, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Pokroić pieczywo na średniej wielkości kawałki.
Wrzucić do garnka.
Dodać kostkę rosołową i 1,5 l wody.
Gotować przez 30 minut.
Pokroić drobno czosnek i wątróbki.
W oddzielnym naczyniu podgrzać kilka łyżek oliwy i zrumienić na niej czosnek.
Dodać wątróbki, szałwię i kilka łyżek gotującego się wywaru.
Kiedy wątróbki zrumienią się, przełożyć całość do garnka z zupą.
Wymieszać.
Przelać wszystko do żaroodpornego naczynia.
Ubić jajka ze szczyptą soli i kilkoma łyżeczkami startego sera.
Wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut.
Bardzo ciekawa ta zupa -warto polegać na Pani guście - jeśli będę miał okazje wypróbuje
OdpowiedzUsuń