Dobry wieczór !!!
A teraz deser dla maniaczek odchudzania ale nie tylko z kaszą quinoa w roli głównej.Lekkie owoce, miód i kasza - tu nic nie tuczy !!!
Kasza ta pełna jest błonnika, minerałów i białka. Możesz jeść nie tylko ziarna quinoa, lecz także młode liście, które są świetne do sałatek.
Zapraszam
Składniki :
300 g arbuza4 łyżeczki miodu
100 g kaszy quinoa
200 ml wody
szczypta cynamonu
sok z połówki cytryny
kiwi
pomarańcza
Przygotowanie :
Arbuz zmiksuj z miodem.Tak powstały mus przecedź, żeby oddzielić pestki.
Dodaj trochę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki
Quinoa przepłucz pod bieżącą wodą.
Gotuj w 150 mililitrach wody z dodatkiem cynamonu, aż kasza wchłonie wodę.
Wlej resztę soku z cytryny, resztę wody i gotuj jeszcze przez chwilę.
Kiwi i pomarańczę obierz i pokrój.
Wyjmij mus z arbuza z lodówki, wlej do szklanek, dodaj quinoa i przyozdób plasterkami kiwi i pomarańczy.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania : 15 minut
SMACZNEGO !!!
Ciekawostka :
Quinoa gotujesz podobnie jak ryż.
I jak on świetnie nadaje się do deserów!
Możesz także zrobić z niej słodką zapiekankę.
Jest też pyszna z prażonymi jabłkami i płatkami owsianymi, jogurtem greckim i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))