listopada 11, 2013

"Kopiec Kreta"

Print Friendly and PDF

Kopiec Kreta


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 listopada 2013 r. Krety mogą poszczycić się wiekowym rodowodem. Żyły w Europie już 40 mln lat temu. Czy wiecie, że aktywność tego zwierzątka przypada na godziny poranne i wtedy właśnie powstają największe kretowiska? Tego lata na stałe zagościły w moim ogródku i dokładnie poznałam obraz krecich pagórków. W ogrodach Wersalu nadal pracuje oficjalnie "królewski łapacz kretów". Krety szkodzą i szpecą nasze trawniki. Denerwuje nas, gdy po wielu pracach pielęgnacyjnych w naszym ogródku pojawiają się
wzniesienia. Trzeba jednak wiedzieć, że są pożytecznymi zwierzątkami, w Polsce pod ochroną, nie należy ich tępić, a tylko pozwolić na zmianę lokalizacji na przykład "do sąsiada":-)Jeden kret może w ciągu dnia zrobić 30 kopców - po prostu nie mogę w to uwierzyć. I właśnie na kopczykach chciałabym się zatrzymać, dlatego, że dzisiaj przygotowałam wzniesioną słodycz. Kto by się spodziewał, że smak tego ciasta jest iście niebiański. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Połączenie bananów skropionych cytryną z masą serowo-śmietanową i płatkami czekolady, spowite na masie ciasteczkowej tworzy bardzo zgraną oraz wyrafinową kompozycję smaków. 
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, doskonałe na każdą okazję - serdecznie polecam:-) 
Kopiec Kreta Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 listopada. Wyśmienity Kopiec Kreta! Świetny smak, wyszukany wygląd, oryginalna receptura oraz intrygująca nazwa. To ciasto zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min

Składniki: 

Źródło przepisu - "Moje Wypieki" 
Spód: 
  • ciasteczka czekoladowe z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo): 350 g 
  • masło: 70 g 
Nadzienie: 
  • banany: 5 średniej wielkości 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 
  • schłodzona śmietana kremówka 36%: 500 ml 
  • schłodzony serek Mascarpone: 250 g 
  • pasta z wanilii lub ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka 
  • cukier puder: 2-3 łyżki 
  • mleczna czekolada (drobno posiekana): 80-100 g 
Wierzch: 
  • ciasteczka czekoladowe (jak wyżej): 250 g 

Przygotowanie:

Spód:
  • składniki przenoszę do malaksera i miksuję do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku 
  • tortownicę o średnicy 24 cm smaruję masłem i wsypuję do niej masę, którą wyrównuję wygładzam i dokładnie wgniatam w dno formy
  • schładzam przez 30 minut w lodówce 
  • następnie spód przenoszę na paterę, to było trudne, trzeba bardzo delikatnie 
  • obrane banany kropię sokiem z cytryny, układam obok siebie na spodzie ciasteczkowym


  • ubijam śmietankę kremówkę i serek Mascarpone na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, 
  • na koniec wiórki startej czekolady, pastę z wanilii i mieszam


  • wykładam w kształcie kopca na banany


  • ciasteczka miksuję w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku posypuję po wierzchu ciasta i schładzam



                    Smacznego! 

Tagi: ciasteczka oreo, banany, śmietanka kremówka, Mascarpone, pasta z wanilii, czekolada mleczna;

4 komentarze:

  1. W tym cieście najbardziej zachwycił mnie smak bananów skropionych sokiem z cytryny, nadając lekko cytrynową nutę całości no i oczywiście krem a la straciatella....
    Naprawdę polecam
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli ma się taki talent to sprawia się cuda
    wraca Pani z pracy i tworzy arcydzieła
    Znam takich którzy pracują od 6 rano do 22 wieczorem
    tłumacza się brakiem czasu
    nawet w niedzielę bo wtedy odpoczywają
    a potem przygotowywuja się znowu do pracy
    aby od rana do nocy pracować

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej wersji z bananami jeszcze nie próbowałem - muszę koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Bardzo polecam, ta wersja naprawdę jest pyszna.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger