lutego 11, 2017

"Ciasteczka orzechowe"

Print Friendly and PDF

Ciasteczka orzechowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lutego 2017 r. Rozkosznie kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasteczka dla orzechowych maniaków. W tych subtelnych białych kuleczkach, połączyłam orzechy laskowe, masło i wanilię, a na dodatek otuliłam je pudrową posypką. Taki alians
smaków i aromatów sprawił, że łakocie mają wyśmienity smak i fantastyczną teksturę. Całość smakuje "ekspedite" i nie można poprzestać na jednym. Te pyszności są w stylu "thumbprint",czyli przygotowane szybko, bez wykorzystania foremek i wałka. Włożone do puszki, czy pojemnika na ciastka, mogą długo poleżeć - polecam:) 
Ciasteczka orzechowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lutego
Finezyjne ciasteczka orzechowe! 
W tych ciasteczkach możemy zastosować orzechy włoskie, pistacjowe, migdały, pekan, orzechy arachidowe, piniowe. Ja jednak zdecydowałam się na orzechy laskowe. Uwielbiam je spożywać jako samodzielną przekąskę, niemniej chętnie dodaję je do muesli, owsianek, domowych batoników, wypieków itd. Ze względu na swój neutralny smak, owoce leszczyny dobrze komponują się w różnych potrawach. Trzeba jeszcze pamiętać, że zawierają duże ilości witaminy E, czyli "witaminy młodości", niemało witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu. Tak więc ciasteczka z orzechami laskowymi to jedne z najbardziej wartościowych pyszności, mają wiele prozdrowotnych właściwości i bogaty nośnik wartości odżywczych. Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min 
Czas pieczenia: 15 min 
Łączny czas: 35 min 
Liczba porcji: 30 ciasteczek 
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko 

Składniki: 


Inspiracja stąd :-)
  • miękkie masło: 220 g 
  • cukier puder: 50 g 
  • ekstrakt waniliowy: kilka kropli 
  • mąka: 300 g 
  • drobno poszatkowane orzechy laskowe: 100 g 
  • sól morska: szczypta 
 dodatkowo: 
  • cukier puder: do obtoczenia 

 Przygotowanie:

  • masło ucieram mikserem przez 2 minuty 
  • dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę 
  • formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  • piekę 12-15 minut w temperaturze 170-180oC (piekarnik funkcja góra-dół) 
  • jeszcze ciepłe obtaczam w cukrze pudrze





Smacznego :) 


Tagi: orzechy laskowe, wanilia, cukier puder;

15 komentarzy:

  1. Wyglądają przecudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Halinko, Twoje kuleczki wygladaja bardzo apetycznie. Do tego sa na pewno bardzo smaczne i zdrowe. To swietna alternatywa dla kupnych gotowych batonow, ciastek i muesli. Swietny przepis, ktory przy najblizszej okazji wykorzystam. Dziekuje za niego, Halinko i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dziękuję za odwiedziny, ciasteczka pyszne - polecam :-)

      Usuń
  3. Halinko cudowne ciasteczka, z chęcią wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się poczęstowała taką kulką, nawet dwiema :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają jak i pysznie smakują, pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne ciasteczka :) Częstuję się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka prezentują się obłędnie apetycznie! I z pewnością tak smakują, muszę koniecznie je przygotować dla moich bliskich, którzy są niebywałymi łasuchami wszelakich orzechowych ciasteczkowych wariacji. dziękuję za przepyszną inspirację kulinarną! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger