Ciasteczka orzechowe
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lutego 2017 r. Rozkosznie kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasteczka dla orzechowych maniaków. W tych subtelnych białych kuleczkach, połączyłam orzechy laskowe, masło i wanilię, a na dodatek otuliłam je pudrową posypką. Taki alians
smaków i aromatów sprawił, że łakocie mają wyśmienity smak i fantastyczną teksturę. Całość smakuje "ekspedite" i nie można poprzestać na jednym. Te pyszności są w stylu "thumbprint",czyli przygotowane szybko, bez wykorzystania foremek i wałka. Włożone do puszki, czy pojemnika na ciastka, mogą długo poleżeć - polecam:)
Ciasteczka orzechowe
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
5 lutego.
Finezyjne ciasteczka orzechowe!
W tych ciasteczkach możemy zastosować orzechy włoskie, pistacjowe, migdały, pekan, orzechy arachidowe, piniowe. Ja jednak zdecydowałam się na orzechy laskowe. Uwielbiam je spożywać jako samodzielną przekąskę, niemniej chętnie dodaję je do muesli, owsianek, domowych batoników, wypieków itd. Ze względu na swój neutralny smak, owoce leszczyny dobrze komponują się w różnych potrawach. Trzeba jeszcze pamiętać, że zawierają duże ilości witaminy E, czyli "witaminy młodości", niemało witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu. Tak więc ciasteczka z orzechami laskowymi to jedne z najbardziej wartościowych pyszności, mają wiele prozdrowotnych właściwości i bogaty nośnik wartości odżywczych.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 30 ciasteczek
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko
Składniki:
Inspiracja stąd :-)
- miękkie masło: 220 g
- cukier puder: 50 g
- ekstrakt waniliowy: kilka kropli
- mąka: 300 g
- drobno poszatkowane orzechy laskowe: 100 g
- sól morska: szczypta
- cukier puder: do obtoczenia
Przygotowanie:
- masło ucieram mikserem przez 2 minuty
- dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę
- formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piekę 12-15 minut w temperaturze 170-180oC (piekarnik funkcja góra-dół)
- jeszcze ciepłe obtaczam w cukrze pudrze
Smacznego :)
Tagi: orzechy laskowe, wanilia, cukier puder;
Wyglądają przecudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Usuńmiło mi :)
Halinko, Twoje kuleczki wygladaja bardzo apetycznie. Do tego sa na pewno bardzo smaczne i zdrowe. To swietna alternatywa dla kupnych gotowych batonow, ciastek i muesli. Swietny przepis, ktory przy najblizszej okazji wykorzystam. Dziekuje za niego, Halinko i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńElu dziękuję za odwiedziny, ciasteczka pyszne - polecam :-)
UsuńHalinko cudowne ciasteczka, z chęcią wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuń
UsuńCieszę się :-)
Chętnie bym się poczęstowała taką kulką, nawet dwiema :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń
UsuńZapraszam :-)
pysznie wyglądają jak i pysznie smakują, pozdrawiam cieplutko ;)
OdpowiedzUsuńjak miło :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasteczka :) Częstuję się do kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę :-)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się obłędnie apetycznie! I z pewnością tak smakują, muszę koniecznie je przygotować dla moich bliskich, którzy są niebywałymi łasuchami wszelakich orzechowych ciasteczkowych wariacji. dziękuję za przepyszną inspirację kulinarną! :)
OdpowiedzUsuń
Usuń:-)