Dżem dyniowo-pomarańczowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 października 2016 r. Dynia jest jedną z najstarszych roślin uprawnych Nowego Świata. Jej nasiona znajdują się w grobowcach meksykańskich sprzed 10 000 lat. Indianie jeszcze przed przybyciem Krzysztofa Kolumba uprawiali ją w wielu odmianach, głównie w celach spożywczych, ale również jako roślinę leczniczą, wzdłuż wschodniego
wybrzeża Ameryki Północnej aż po Kanadę. Inkowie uprawiali ją około 4000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI w. Dynia na pierwszy rzut oka wygląda jakby miała nadwagę, to
brzuchate warzywo skrywa w sobie mnóstwo zdrowia, zawiera bardzo pokaźny zestaw witamin i składników mineralnych, a co najciekawsze pomimo swojej krągłości, posiada mało kalorii. Dlatego warto korzystać z tego dobrodziejstwa natury, które ma ogrom kulinarnych zastosowań począwszy od serników, babeczek, tart i zup, a skończywszy na przetworach. Szkoda, że sezon dyniowy jest tak krótki, ale to przecież nie oznacza, że musimy się z dynią żegnać. W tym roku postanowiłam zarezerwować sobie ten szczególny smak na zimowe wieczory i zapakowałam ją do słoików. Boskie warzywo połączyłam z owocami cytrusowymi, które sprawiły, że uzyskałam smaczny dżem o wspaniałej barwie, idealnej konsystencji i cudownie pachnący agzotyką. To jest bardzo trafny melanż, ponieważ cytrusy asygnują świeżość i niezwykłość, nadają wyrazu nieco mdłej dyni solo. Dżemik bardzo dobrze smakuje na grzance, herbatniku, jest doskonały do "wypełnienia" drożdżowych bułeczek, czy ciast. Stanowi również smaczną alternatywę dla dżemu truskawkowego, tak u nas popularnego.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
29 września.
Słoneczny dżem dyniowo-pomarańczowy!
Czy jest piękniejszy prezent, niż rzecz samodzielnie wykonana i dedykowana komuś wyjątkowemu. Dżem pięknie zapakowany, przewiązany falującą wstążeczką dla smakosza, będzie wspaniałym świątecznym podarkiem - polecam.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 23 min
Łączny czas: 6
3 min
Liczba porcji: 4 słoiczki 300 ml
Rozmiar porcji: 1 słoiczek 300 ml
Składniki:
Przepis zaadaptowałam stąd.
- dynia o żółtym miąższu: 1kg
- pomarańcze: 2 sztuki
- cytryna: 1 sztuka
- żelfix (1:3): 1 saszetka
- cukier: 350 g
Przygotowanie:
- dynię myję, obieram ze skórki, wyjmuję miękki miąższ wraz z pestkami,
- pozostały twardy miąższ kroję w kostkę i wkładam do garnka
- dodaję 4-5 łyżek wody, co chwilę mieszając gotuję do miękkości przez około 20 minut
- miękką dynię miksuję blenderem na mus
- dodaję sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfix z saszetki
- mieszam i doprowadzam do wrzenia
- następnie dodaję cukier, mieszam i gotuję 3 minuty
- gorącym dżemem napełniam wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcam
- przechowuję w spiżarce
Wspaniały widok. Taki piękny kolor. Fantastycznie zrobiłaś ten dyniowo pomarańczowy dżem. Sama też musze dynię do dżemów wykorzystać. W zimie, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia Hlinko :)
OdpowiedzUsuń:-)
Pyszności! Ale bym zjadła.... Zostaje mi niestety pomidorowa by kcalmar.
OdpowiedzUsuńpolecam, chociaż pomidorową uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały kochana :-)
OdpowiedzUsuń
Usuńmiło :-)
Cudowny dżem! Słońce zamknięte w słoiku ;) Przydałby się dzisiaj!
OdpowiedzUsuńo tak :-)
OdpowiedzUsuńCzekamy na dynie - aby zaowocowała -można zaryzykować jak Pani myśli?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMożna, a nawet trzeba zaryzykować - tak myślę :-)
OdpowiedzUsuńMożna, a nawet trzeba zaryzykować - tak myślę :-)