października 08, 2016

"Dżem dyniowo-pomarańczowy"

Print Friendly and PDF

 

Dżem dyniowo-pomarańczowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 października 2016 r. Dynia jest jedną z najstarszych roślin uprawnych Nowego Świata. Jej nasiona znajdują się w grobowcach meksykańskich sprzed 10 000 lat. Indianie jeszcze przed przybyciem Krzysztofa Kolumba uprawiali w wielu odmianach, głównie w celach spożywczych, ale również jako roślinę leczniczą, wzdłuż wschodniego
wybrzeża Ameryki Północnej aż po Kanadę. Inkowie uprawiali około 4000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI w. Dynia na pierwszy rzut oka wygląda jakby miała nadwagę, to
brzuchate warzywo skrywa w sobie mnóstwo zdrowia, zawiera bardzo pokaźny zestaw witamin i składników mineralnych, a co najciekawsze pomimo swojej krągłości, posiada mało kalorii. Dlatego warto korzystać z tego dobrodziejstwa natury, które ma ogrom kulinarnych zastosowań począwszy od serników, babeczek, tart i zup, a skończywszy na przetworach. Szkoda, że sezon dyniowy jest tak krótki, ale to przecież nie oznacza, że musimy się z dynią żegnać. W tym roku postanowiłam zarezerwować sobie ten szczególny smak na zimowe wieczory i zapakowałam ją do słoików. Boskie warzywo połączyłam z owocami cytrusowymi, które sprawiły, że uzyskałam smaczny dżem o wspaniałej barwie, idealnej konsystencji i cudownie pachnący agzotyką. To jest bardzo trafny melanż, ponieważ cytrusy asygnują świeżość i niezwykłość, nadają wyrazu nieco mdłej dyni solo. Dżemik bardzo dobrze smakuje na grzance, herbatniku, jest doskonały do "wypełnienia" drożdżowych bułeczek, czy ciast. Stanowi również smaczną alternatywę dla dżemu truskawkowego, tak u nas popularnego.  
Dżem dyniowo-pomarańczowy 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 września.  
Słoneczny dżem dyniowo-pomarańczowy!  
Czy jest piękniejszy prezent, niż rzecz samodzielnie wykonana i dedykowana komuś wyjątkowemu. Dżem pięknie zapakowany, przewiązany falującą wstążeczką dla smakosza, będzie wspaniałym świątecznym podarkiem - polecam.  
Oceny: 5,0  
Czas przygotowania: 40 min 
Czas pieczenia: 23 min 
Łączny czas: 6 3 min 
Liczba porcji: 4 słoiczki 300 ml   
Rozmiar porcji: 1 słoiczek 300 ml  

Składniki: 

Przepis zaadaptowałam stąd.  
  • dynia o żółtym miąższu: 1kg  
  • pomarańcze: 2 sztuki 
  • cytryna: 1 sztuka 
  • żelfix (1:3): 1 saszetka  
  • cukier: 350 g  

Przygotowanie:


  • dynię myję, obieram ze skórki, wyjmuję miękki miąższ wraz z pestkami, 
  • pozostały twardy miąższ kroję w kostkę i wkładam do garnka 
  • dodaję 4-5 łyżek wody, co chwilę mieszając gotuję do miękkości przez około 20 minut 
  • miękką dynię miksuję blenderem na mus 
  • dodaję sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfix z saszetki 
  • mieszam i doprowadzam do wrzenia 
  • następnie dodaję cukier, mieszam i gotuję 3 minuty 
  • gorącym dżemem napełniam wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcam 
  • przechowuję w spiżarce

Smacznego :-) 

Tagi: dynia, pomarańcza, cytryna;

11 komentarzy:

  1. Wspaniały widok. Taki piękny kolor. Fantastycznie zrobiłaś ten dyniowo pomarańczowy dżem. Sama też musze dynię do dżemów wykorzystać. W zimie, jak znalazł :)
    Miłego tygodnia Hlinko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Ale bym zjadła.... Zostaje mi niestety pomidorowa by kcalmar.

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, chociaż pomidorową uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny dżem! Słońce zamknięte w słoiku ;) Przydałby się dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekamy na dynie - aby zaowocowała -można zaryzykować jak Pani myśli?

    OdpowiedzUsuń

  6. Można, a nawet trzeba zaryzykować - tak myślę :-)

    OdpowiedzUsuń

  7. Można, a nawet trzeba zaryzykować - tak myślę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger