Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
26 maja.
Maślane ciasteczka cynamonowe!
Ciasteczka otoczone są w mieszance cukru i cynamonu ceylońskiego, dzięki czemu nabierają delikatnej chrupkości na zewnątrz, w środku są puszyste i mięciutkie, a w całości wyjątkowe :-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 45 min
Rozmiar porcji: 1 ciastko
Składniki:
przepis zaadaptowałam z małej cukierenki :-)
- mąka: 2 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
- sól himalajska: szczypta
- miękkie masło: 1 kostka
- cukier puder: 1 szklanka
- jajka: 2
- aromat śmietankowy: kilka kropel
- cukier: 2 łyżki
- cynamon ceyloński: 2 łyżeczki
- masło ucieram z cukrem pudrem około 3 minut
- ciągle ucierając, dodaję po jednym jajku
- wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól himalajską, dodaję parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie mieszam
- dwie łyżki cukru mieszam z cynamonem ceylońskim
- z ciasta formuję kuleczki i obtaczam je w cynamonowej mieszance
- ciasteczka kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piekę w temperaturze 170-180oC przez około 12-14 minut
Smacznego :-)
Tagi: cynamon ceyloński, sól himalajska, masło, aromat śmietankowy;
bardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuń
Usuńdo tego smaczne :-)
Pyszne ciasteczka kochana. Porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńdo dobrej kawki są w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Zabieram ze sobą 😉
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :-)
Super cynamonowe biszkopciki ;)
OdpowiedzUsuń
UsuńWarte grzechu :-)