maja 28, 2020

Ciasteczka cynamonowe

Print Friendly and PDF

Ciasteczka cynamonowe





Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 maja 2020 r. Zapach cynamonu wypełniający wnętrza naszego domu, rozwiewa wszystkie wątpliwości dookoła pieczenia tych smakołyków. Feeria zapachów zwiastująca kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie ciasteczka sprawia, że warto poświęcić im czas, a potem trudno im się oprzeć i szybko znikają z talerza :-)

Ciasteczka cynamonowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 maja
Maślane ciasteczka cynamonowe! 
Ciasteczka otoczone są w mieszance cukru i cynamonu ceylońskiego, dzięki czemu nabierają delikatnej chrupkości na zewnątrz, w środku są puszyste i mięciutkie, a w całości wyjątkowe :-) 

Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min 
Czas pieczenia: 15 min 
Łączny czas: 45 min 
Rozmiar porcji: 1 ciastko 

Składniki: 

przepis zaadaptowałam z małej cukierenki :-) 
  • mąka: 2 i 3/4 szklanki 
  • proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki 
  • sól himalajska: szczypta 
  • miękkie masło: 1 kostka 
  • cukier puder: 1 szklanka 
  • jajka: 2 
  • aromat śmietankowy: kilka kropel 
  • cukier: 2 łyżki 
  • cynamon ceyloński: 2 łyżeczki 
Przygotowanie:
  • masło ucieram z cukrem pudrem około 3 minut 
  • ciągle ucierając, dodaję po jednym jajku 
  • wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól himalajską, dodaję parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie mieszam 
  • dwie łyżki cukru mieszam z cynamonem ceylońskim
  • z ciasta formuję kuleczki i obtaczam je w cynamonowej mieszance 
  • ciasteczka kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 
  • piekę w temperaturze 170-180oC przez około 12-14 minut





Smacznego :-)

Tagi: cynamon ceyloński, sól himalajska, masło, aromat śmietankowy;


8 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger