sierpnia 25, 2014

"Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką"

Print Friendly and PDF

Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 sierpnia 2014 r. Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato - owocuje już od początku lipca i sezon na to warzywo trwa aż do jesieni, co pozwala wypróbować cukinię w różnych wariantach i na różne sposoby. Pamiętajmy, że najsmaczniejsze są młode, nieprzerośnięte jeszcze warzywa, dzięki czemu praktycznie cała cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych warzywach dużą część
zajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty. Cukinia doskonale smakuje zarówno duszona, grillowana jak i pieczona. Na blogu "bea w kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Uwielbiam zapiekanki, a połączenie cukinii z ziołowym sosem i chlebową posypką, wydało mi się szalenie oryginalne. Według mnie to danie ma same zalety, oczywiście nie chcę zachwalać na wyrost, bo nie o to tutaj chodzi. Niemniej dla smakoszy warzywnych wariacji, jest to raj dla podniebienia. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wspaniale. Mnie szczególnie urzekł sos ziołowy, przygotowany z tymianku, majeranku, listków mięty, natki pietruszki i czosnku. Znakomicie nadaje aromatu potrawie. Nie wykorzystałam go w całości, bo jest go dość sporo i nie uwierzycie, ale zajadam się kanapkami z tym właśnie sosem i jestem w siódmym niebie, pozostawia fantastyczny posmak. Kolejnym walorem jest chlebowa posypka, podsmażona z cebulką, pięknie zrumieniona, wymieszana z serem i cukinią sprawia, że zapiekanka rozpływa się w ustach. No mówię Wam poezja. Podałam jako danie obiadowe - polecam wszystkim, którzy uwielbiają zapiekanki i doceniają kompozycje warzyw i ziół:-) Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką" Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia. Energetyczna zapiekanka z cukinii z chlebową posypką! Takiej zapiekance trudno się oprzeć, jest smaczna, pożywna, doskonale zaspokaja wielki głód i nieposkromiony apetyt:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 5 min 
Liczba porcji: 3 





Składniki: 

  • cukinia: ok. 1 kg 
  • sól morska: do smaku 
  • pokruszony miękisz chleba (najlepiej na zakwasie) wiejskiego, lekko czerstwego: 1 i 1/2 - 2 szklanki
  • oliwa/olej: 3 łyżki 
  • posiekane szalotki: 3/4 szklanki (ok. 4-5) 
  • tarty ser typu gruyere (może być owczy - 3/4 szkl.): ok. 1 szklanka 
  • zielony sos (przepis poniżej): ok. 1/4 szklanki 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 
Ziołowy sos: 
  • listki tymianku: 1 łyżka 
  • majeranek lub oregano: 1 łyżeczka (suszonego dodajemy o połowę mniej) 
  • listki mięty: 1/4 szklanki 
  • natka pietruszki: 1 szklanka 
  • bazylia - opcjonalnie: listki z kilku gałązek 
  • czosnek: 3 ząbki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: ok. 1/2 szklanki 
  • cytryna: 1/2 (sok+skórka) 

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzewam do 200oC 
  • cukinię myję, osuszam i kroję na ok. 3 mm plasterki 
  • mieszam z 1 łyżeczką soli i odstawiam na około 10 minut, następnie odciskam sok (jeśli mamy czas, możemy je również pozostawić na ściereczce/ręczniku papierowym, by lekko podeschły) 
  • przekładam je do misy 
  • olej rozgrzewam w małym rondelku z grubym dnem 
  • szalotkę siekam i lekko rumienię, następnie dodaję rozdrobniony miękisz chleba, mieszam i smażę jeszcze chwilę, aż lekko się przyrumieni 
  • zdejmuję z ognia 
  • w malakserze miksuję zioła, czosnek oraz otartą skórkę z cytryny, a następnie - stale miksując - powoli dodaję oliwę 
  • doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny 
  • mieszam starty ser, połowę podsmażonego miękiszu chleba, mniej więcej połowę sosu ziołowego (resztę można podać do grillowanego mięsa, czy kanapki), doprawiam pieprzem i wszystko dokładnie mieszam z cukinią 
  • przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałą chlebową "posypką" i piekę ok. 35 min., aż zapiekanka ładnie się zrumieni:-)

                                                      Smacznego:-) 

Tagi: cukinia, miękisz chleba, oliwa z oliwek, ser typu gruyere, zielony sos;

 Lato w pełni!

10 komentarzy:

  1. Oj, tak. Ta zapiekanka to coś dla mnie. Użyłaś wszystkie moje ulubione składniki. A do tego tak pięknie wygląda. Nie dziwię się, że sosik tak Ci smakuje, z takimi ziołami? Dobry pomysł z tą kruszonką/posypką. Extra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwona Zygmunt-Masternak26 sierpnia 2014 00:17

    Zapiekanka zapowiada się bardzo smacznie. Uwielbiam wszystko co ma związek z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zapiekanka :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że Ci się podoba - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. no to zapraszam do spróbowania widzę, że mamy podobne smaki - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpustne gotowanie26 sierpnia 2014 05:13

    Jejku! Ja jeszcze przed obiadem, a u Ciebie takie smakołyki! Jestem tak ciekawa smaku tego danie, ze jak tylko kolejne cukinie podrosną, zabieram się za tę zapiekankę!
    Gorąco pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie, zapiekanka jest tak pyszna, nie umiem Ci opowiedzieć tego smaku, po prostu musisz spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zerżnięty od Bei http://www.beawkuchni.com/2014/08/zapiekanka-z-cukinii-z-chlebowa-posypka.html, bez podania źródła. Nieładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj opis, tam jest informacja skąd pochodzi receptura;

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger