Ciasteczka z czekoladą
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 kwietnia 2014 r. Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Czekolady ? Właśnie z tej okazji postanowiłam upiec te ciasteczka. Są one proste w wykonaniu, ciasto składa się z masła, cukru, jajka, mąki, gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Ciasteczka idealnie harmonizują z kubkiem kawy z mlekiem. Cechuje je kruchość i delikatność, trudno im się oprzeć, szczególnie,
kiedy są jeszcze ciepłe, a czekolada przyjemnie rozpływa się w ustach. Polecam :-)
Ciasteczka z czekoladą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 kwietnia.
Mięciutkie ciasteczka z czekoladą!
Jedną z ich największych zalet jest to, że po upieczeniu kuchnię wypełnia niewypowiedziana feeria aromatów :))
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 12 min Łączny czas: 32 min
Liczba porcji: 48 ciasteczek
Rozmiar porcji: 1 ciastko (ok. 15 g)
Składniki:
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach :))- miękkie masło: 120 g
- drobny cukier: 80 g
- jajko: 1
- mąka tortowa: 250 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- czekolada deserowa (może być mleczna lub gorzka): 100 g (1 tabliczka)
- orzechy włoskie: 50 g
Przygotowanie:
- piekarnik nastawiam na temeraturę 180oC
- czekoladę kroję na malutkie kawałki
- miękkie masło ucieram z cukrem, za pomocą miksera, dodaję jajko, mieszam i stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
- cały czas mieszając na samym końcu do masy dodaję orzechy i czekoladę, mieszam łyżką lub dłońmi
- z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lekko spłaszczam łyżką (zachowuję odstępy, gdyż ciastka trochę się "rozpłyną")
- piekę 10-12 minut
- studzę na kratce
Smacznego!!!
Tagi: czekolada, orzechy włoskie;
OdpowiedzUsuńIntensywne czekoladowo-orzechowe smaki wzajemnie się przenikają, czyniąc ciasteczka doskonałymi - polecam:))