lipca 25, 2014

"Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką"

Print Friendly and PDF

Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r. Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do delikatnej gałązki wyglądają jak najcenniejsze klejnoty. To właśnie te małe rubinki wykorzystałam do dzisiejszych muffinek. Połączyłam je z mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, jogurtem i otuliłam moją ulubioną migdałową kruszonką. Kiedy obserwowałam jak pięknie rosną w
piekarniku, jak czarują migdałowym zapachem cały dom, rozsiewając pozytywną energię wiedziałam, że będzie pysznie. Babeczki są mięciutkie słodko-kwaskowate, w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach. Przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut, świetne na domowy podwieczorek lub imprezę - polecam :) 
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca. Puszyste muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką! Aby muffiny spełniały nasze oczekiwania, trzeba tylko trzymać się jednej prostej zasady - suche i mokre składniki mieszać krótko i niezbyt starannie, tak by pozostały grudki, to daje gwarancję, że będą ładnie wyrastać :-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 40 min 
Liczba porcji: 12 
Rozmiar porcji: 1 muffin 

Składniki: 

Inspiracja stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-) 

Muffiny:
  • zmielone migdały: 1 szklanka 
  • mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 1/2 szklanki 
  • płatki owsiane: 1/2 szklanki 
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka z lekkim czubem 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka z lekkim czubem 
  • drobny cukier (do wypieków): 2/3 szklanki (użyłam 1/2 szklanki) 
  • duże jajko: 1 
  • jogurt naturalny: 1 szklanka 
  • olej: 45 ml 
  • ekstrakt migdałowy (można zastąpić olejkiem): 1 łyżeczka 
  • czerwona porzeczka: 120 g 
Kruszonka: 
  • zmielone migdały: 1/2 szklanki 
  • mąka pszenna: 3 łyżki 
  • cukier: 3 łyżki 
  • masło: 2 łyżki 

Przygotowanie:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!

Kruszonka:
  • do rondelka z grubym dnem dodaję masło i rozpuszczam je na średnim ogniu, następnie dodaję cukier, a po krótkim czasie mąkę i zmielone migdały, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia 
Muffiny:
  • piekarnik nagrzewam do 190oC 
  • formę na muffiny wykładam 12 papilotkami 
  • porzeczki płuczę, osuszam i odrywam z szypułek 
  • w jednym naczyniu dokładnie mieszam zmielone migdały, przesianą mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję płatki owsiane (zmieliłam na drobno) i cukier 
  • w misce łączę trzepaczką jajko, jogurt naturalny, olej i ekstrakt migdałowy 
  • do suchych składników dodaję mokre, wsypuję porzeczki i mieszam delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników 
  • nakładam równe porcje ciasta do papilotek, posypuję migdałową kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika 
  • piekę przez około 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffin




                                          Smacznego:-) 

Tagi: czerwona porzeczka, zmielone migdały, płatki owsiane, jogurt naturalny, ekstrakt migdałowy;

Porzeczkowo mi 2014 Porzeczkowo mi 2014 Lato w pełni!

7 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie, tak smakowicie wyglądają!!!
    Ale nas rozpieszczasz tymi smakołykami!
    Rozpustne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia u Krysi25 lipca 2014 21:31

    Kusisz, żeby zrobić deser z porzeczkami, bo Twoje muffinki są cudne i takie akurat do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak i mam nadzieję, że ktoś tej pokusie ulegnie - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te porzeczki nadają im uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, już sobie wyobrażam, jak smakowały... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger