Babeczki cytrynowo-makowe
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 kwietnia 2014 r. Cytrynowe babeczki z domieszką nasion maku. Budzą moją sympatię już w piekarniku, kiedy pięknie wyrastają, oblewają się złotym rumieńcem, wreszcie pękają na górze, niczym wulkan rozerwany panującym we wnętrzu ciśnieniem. W zachwyt wprawia rozkoszny
cytrusowy aromat, wydobywający się z głębi piecyka. Muffinki w pierwszej wersji przygotowałam na bazie kwaśnej śmietany, za drugim razem dodałam jogurt grecki. Mnie bardziej przypadła do gustu druga alternatywa, ale zdania są podzielone. Bułeczki są puszyste, niezwykle wilgotne, a jednocześnie lekkie. Mają interesujące wnętrze, w którym cytrynowe ciasto podkreślają makowe piegi, rozrzucone po całości. To właśnie one sprawiają wrażenie delikatnego chrupania i nadają ciekawą kolorystykę. Wisienką na torcie jest cytrynowa glazura, która wieńczy dzieło. Przygotowuje się je równie szybko jak zjada. Uwielbiam te babeczki, prosto z piekarnika, oblane pysznym lukrem, nie można się opanować i późna godzina wieczorna w tym przypadku nie stanowi żadnej przeszkody. Bułeczki idealnie konweniują do popołudniowej herbatki, deser, czy drugie śniadanie. Nie miałam pojęcia, że połączenie cytryny i maku może być tak imponujące:-) Babeczki cytrynowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 kwietnia.
Rześkie babeczki cytrynowo-makowe!
Te małe babeczki pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok, ale przede wszystkim rozweselają zmysły smaku:-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 12 babeczek
Rozmiar porcji: 1 babeczka
Składniki:
Przepis odkryłam tu:-)- cukier: 2/3 szklanki
- skórka cytrynowa: 1 cytryna
- sok z cytryny: 1 cytryna
- maka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- soda: 1/4 łyżeczki
- sól morska: 1/4 łyżeczki
- kwaśna śmietana lub jogurt grecki, może być zwykły naturalny: 3/4 szklanki
- jajka: 2
- czysty ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- masło (roztopione i schłodzone): 113 g
- nasiona maku: 2 łyżki
- cukier puder: 1 szklanka
- świeży sok z cytryny: 2-3 łyżki
Przygotowanie:
- piekarnik rozgrzewam do 200oC
- formę na muffinki wykładam papilotkami (można natrzeć masłem)
- na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z jednej cytryny
- wyciskam sok z jednej cytryny
- w dużej misce łączę skórkę cytrynową z cukrem, mieszam do uzyskania wilgotnej postaci cukru i silnego aromatu cytryny
- przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z sodą i solą
- w małej misce ubijam śmietanę (lub jogurt), jajka, wanilię, sok z cytryny i roztopione masło, aż dobrze się połączą
- skórkę cytrynową dodaję do mąki i mieszam łyżką
- następnie mokre składniki dodaję do suchych i delikatnie mieszam do połączenia, nie miksujemy !
- ciasto równomiernie rozkładam do formy
- piekę 18-20 minut, do momentu aż wierzchołki uzyskają lekko złoty kolor, lub sprawdzam wykałaczką, włożona w centrum powinna być czysta
- pozostawiam do ostygnięcia na 10 minut
OdpowiedzUsuńBabeczki bardzo wilgotne i delikatne, właśnie takie jak lubię, słodycz zrównoważona kwaskowatością cytryny, genialnie chrupiące za sprawą.....to trzeba sprawdzić...
Moc serdeczności :-)
Pysznie wyglądają...dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Też bardzo lubię to połączenie - jest pyszne, i wygląda efektownie :) Ślicznie Ci się udały :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania, przepis jest naprawdę bardzo prosty ;-)
Dobry przepis, można również upiec wg niego babkę w większej foremce,
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :-)