kwietnia 10, 2014

"Babeczki cytrynowo-makowe"

Print Friendly and PDF

Babeczki cytrynowo-makowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 kwietnia 2014 r. Cytrynowe babeczki z domieszką nasion maku. Budzą moją sympatię już w piekarniku, kiedy pięknie wyrastają, oblewają się złotym rumieńcem, wreszcie pękają na górze, niczym wulkan rozerwany panującym we wnętrzu ciśnieniem. W zachwyt wprawia rozkoszny
cytrusowy aromat, wydobywający się z głębi piecyka. Muffinki w pierwszej wersji przygotowałam na bazie kwaśnej śmietany, za drugim razem dodałam jogurt grecki. Mnie bardziej przypadła do gustu druga alternatywa, ale zdania są podzielone. Bułeczki są puszyste, niezwykle wilgotne, a jednocześnie lekkie. Mają interesujące wnętrze, w którym cytrynowe ciasto podkreślają makowe piegi, rozrzucone po całości. To właśnie one sprawiają wrażenie delikatnego chrupania i nadają ciekawą kolorystykę. Wisienką na torcie jest cytrynowa glazura, która wieńczy dzieło. Przygotowuje się je równie szybko jak zjada. Uwielbiam te babeczki, prosto z piekarnika, oblane pysznym lukrem, nie można się opanować i późna godzina wieczorna w tym przypadku nie stanowi żadnej przeszkody. Bułeczki idealnie konweniują do popołudniowej herbatki, deser, czy drugie śniadanie. Nie miałam pojęcia, że połączenie cytryny i maku może być tak imponujące:-) Babeczki cytrynowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 kwietnia
Rześkie babeczki cytrynowo-makowe! 
Te małe babeczki pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok, ale przede wszystkim rozweselają zmysły smaku:-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 12 babeczek
Rozmiar porcji: 1 babeczka

 



Składniki: 

Przepis odkryłam tu:-)
  • cukier: 2/3 szklanki 
  • skórka cytrynowa: 1 cytryna 
  • sok z cytryny: 1 cytryna 
  • maka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki 
  • soda: 1/4 łyżeczki 
  • sól morska: 1/4 łyżeczki 
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki, może być zwykły naturalny: 3/4 szklanki 
  • jajka: 2 
  • czysty ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka 
  • masło (roztopione i schłodzone): 113 g 
  • nasiona maku: 2 łyżki 
Glazura: 
  • cukier puder: 1 szklanka 
  • świeży sok z cytryny: 2-3 łyżki

Przygotowanie:

  • piekarnik rozgrzewam do 200oC 
  • formę na muffinki wykładam papilotkami (można natrzeć masłem) 
  • na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z jednej cytryny 
  • wyciskam sok z jednej cytryny 
  • w dużej misce łączę skórkę cytrynową z cukrem, mieszam do uzyskania wilgotnej postaci cukru i silnego aromatu cytryny 
  • przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z sodą i solą 
  • w małej misce ubijam śmietanę (lub jogurt), jajka, wanilię, sok z cytryny i roztopione masło, aż dobrze się połączą 
  • skórkę cytrynową dodaję do mąki i mieszam łyżką 
  • następnie mokre składniki dodaję do suchych i delikatnie mieszam do połączenia, nie miksujemy ! 
  • ciasto równomiernie rozkładam do formy 
  • piekę 18-20 minut, do momentu aż wierzchołki uzyskają lekko złoty kolor, lub sprawdzam wykałaczką, włożona w centrum powinna być czysta
  • pozostawiam do ostygnięcia na 10 minut 
przygotowuję lukier - w małej miseczce cukier puder łączę z około 1/2 łyżki soku z cytryny, dodaję soku tyle ile potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji po tym czasie nakładam przygotowaną glazurę




                          Smacznego !!! 

 Tagi: skórka z cytryny, sok z cytryny, kwaśna śmietana, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy, mak;

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki 

8 komentarzy:


  1. Babeczki bardzo wilgotne i delikatne, właśnie takie jak lubię, słodycz zrównoważona kwaskowatością cytryny, genialnie chrupiące za sprawą.....to trzeba sprawdzić...
    Moc serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają...dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię to połączenie - jest pyszne, i wygląda efektownie :) Ślicznie Ci się udały :)

    OdpowiedzUsuń

  4. Zapraszam do wypróbowania, przepis jest naprawdę bardzo prosty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry przepis, można również upiec wg niego babkę w większej foremce,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger