Śledzie w śmietanie
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 marca 2014 r. Wcześniej zamarynowane śledzie, zanurzam w sosie śmietanowym z cebulką, ogórkami kiszonymi, jabłkiem, natką pietruszki i jajkiem. To jest moja wariacja, która o dziwo nawet mnie smakowała. Jak już wspomniałam wcześniej, nigdy nie lubiłam śledzi. Ale gdzieś obiło mi się o uszy, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Czyżby??? Tak się rozsmakowałam w tej potrawie, że wczoraj kupiłam znowu kilogram solonych,zamarynowałam, a na piątek jak znalazł. Tutaj wzajemnie przenikają się kwaśne, słone i słodkie smaki, których eksplozja wprawia w zachwyt ;-) Śledzie w śmietanie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 marca. Doskonałe śledzie w śmietanie! Schłodzone, jędrne kawałki śledzia w śmietanie z pysznymi dodatkami, plus asysta ziemniaków w mundurkach - to od niedawna moje ulubione danie :-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 13 godz.
Łączny czas: 13 godz.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- śledzie solone (najlepiej zamarynowane w oleju lnianym): 500 g
- ocet (użyłam ryżowego): kilka łyżeczek
- biały pieprz: na każdy kawałek
- cebula: 1
- ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty): 3
- kwaskowate jabłko: 1
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżeczka
- cukier: szczypta
- kwaśna śmietana 18%: 1 kubek
- majonez: 3 łyżki
- ostra musztarda: 1 łyżka
- jajko na twardo: 1
Przygotowanie:
- śledzie osączam z zalewy, (jeśli macie płaty, to pokroić na drobne kawałki - ja kroję "na kęs"), obficie kropię octem, posypuję białym pieprzem i odstawiam
- cebulę, ogórki i jabłko kroję w drobną kostkę i mieszam z majonezem i śmietaną, musztardą, drobno posiekanym jajkiem oraz natką, doprawiam cukrem do smaku
- śledzie mieszam z sosem i odstawiam do lodówki, najlepiej na noc
OdpowiedzUsuńTa potrawa, to zdecydowany faworyt, wśród innych propozycji śledziowych - polecam.
Serdeczności;-)