poniedziałek, 17 marca 2014

"Pasta jajeczna"

Pasta jajeczna


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 marca 2014 r. Bardzo lubię tradycyjne kanapki z serem, czy wędliną, ale czasem organizm domaga się czegoś innego. On chce różnorodności, którą powinien charakteryzować się nasz jadłospis. Dobrze jest, aby dzień po dniu nasze menu, choć w małym stopniu było inne. Chcąc je zróżnicować uciekam się do past, czy smarowideł, które są łatwe i szybkie do
przygotowania i można je wykonać z resztek znajdujących się w lodówce. Cenię takie potrawy, bo tu jest czas na improwizację i możliwość kuchennych eksperymentów, możemy wzbogacać ich smak ulubionymi przyprawami lub świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Pastę jajeczną przygotowałam z dodatkiem serka mascarpone, który nadał jej fantastyczną kremową konsystencję i ciekawy smak. Częścią pasty posmarowałam świeże pełnoziarniste pieczywo z masłem, uzyskując pyszny sandwicz. Pozostałością wypełniłam ugotowane białka jaj, które przed podaniem podgrzałam na maśle klarowanym. W ten sposób uzyskałam ekstremum smaku. Gorąco polecam ;-)
Pasta jajeczna Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 marca. Śmietankowa pasta jajeczna! Każda z nas chciałaby, aby codzienne śniadanie było wyjątkowe. To wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy kilka jajek i odrobina wyobraźni... 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 8 min (od zagotowania wody) Łączny czas: 18 min Liczba porcji: 4

 


Składniki: 

Przepis zaadaptowany od Pani Asi, zmieniony:-) 
  • jajka4 (jeśli zamierza my faszerować + dodatkowo 2) 
  • ser mascarpone: 2 pełne łyżki 
  • sok z cytryny (niekoniecznie): 2 łyżeczki 
  • sól morska: do smaku 
  • dodatki: chleb pełnoziarnisty: kilka kromek świeżo 
  • zmielony czarny pieprz: do smaku 
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki: 1 łyżka 
  • słodka papryka w proszku: szczypta 
  • szafran roztarty w moździerzu: mała szczypta 
  • dekoracja: kiełki: wedle uznania 

Przygotowanie:

Pasta jajeczna z mascarpone: jajka gotuję na twardo (7-8 minut od zagotowania wody) kroję w kosteczkę,dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam ser mascarpone rozcieram z sokiem z cytryny i łączę z jajkami pastą smaruję pieczywo z masłem przechowuję w lodówce 
Jajka faszerowane pastą: wszystkie 6 jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram żółtko oraz część białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa białka
wydrążone jajka siekam, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam
serek mascarpone rozcieram sokiem z cytryny i łączę z jajkami
farsz nakładam w wydrążone białka i posypuję czerwoną papryką w proszku
można udekorować kiełkami
przed podaniem jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z pieczywem w innej wersji pastę z jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu szafranem



                                   

                                                     Smacznego! 


Tagi: jajka, ser mascarpone, sok z cytryny, natka pietruszki;

3 komentarze :

Dziękuję za każde miłe słowo :)))