Pasta jajeczna
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 marca 2014 r. Bardzo lubię tradycyjne kanapki z serem, czy wędliną, ale czasem organizm domaga się czegoś innego. On chce różnorodności, którą powinien charakteryzować się nasz jadłospis. Dobrze jest, aby dzień po dniu nasze menu, choć w małym stopniu było inne. Chcąc je zróżnicować uciekam się do past, czy smarowideł, które są łatwe i szybkie do
przygotowania i można je wykonać z resztek znajdujących się w lodówce. Cenię takie potrawy, bo tu jest czas na improwizację i możliwość kuchennych eksperymentów, możemy wzbogacać ich smak ulubionymi przyprawami lub świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Pastę jajeczną przygotowałam z dodatkiem serka mascarpone, który nadał jej fantastyczną kremową konsystencję i ciekawy smak. Częścią pasty posmarowałam świeże pełnoziarniste pieczywo z masłem, uzyskując pyszny sandwicz. Pozostałością wypełniłam ugotowane białka jaj, które przed podaniem podgrzałam na maśle klarowanym. W ten sposób uzyskałam ekstremum smaku. Gorąco polecam ;-)
Pasta jajeczna Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 marca. Śmietankowa pasta jajeczna! Każda z nas chciałaby, aby codzienne śniadanie było wyjątkowe. To wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy kilka jajek i odrobina wyobraźni...
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 8 min (od zagotowania wody) Łączny czas: 18 min Liczba porcji: 4
Składniki:
Przepis zaadaptowany od Pani Asi, zmieniony:-)- jajka: 4 (jeśli zamierza my faszerować + dodatkowo 2)
- ser mascarpone: 2 pełne łyżki
- sok z cytryny (niekoniecznie): 2 łyżeczki
- sól morska: do smaku
- dodatki: chleb pełnoziarnisty: kilka kromek świeżo
- zmielony czarny pieprz: do smaku
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki: 1 łyżka
- słodka papryka w proszku: szczypta
- szafran roztarty w moździerzu: mała szczypta
- dekoracja: kiełki: wedle uznania
Przygotowanie:
Pasta jajeczna z mascarpone:
jajka gotuję na twardo (7-8 minut od zagotowania wody)
kroję w kosteczkę,dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam
ser mascarpone rozcieram z sokiem z cytryny i łączę z jajkami
pastą smaruję pieczywo z masłem
przechowuję w lodówce
Jajka faszerowane pastą: wszystkie 6 jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram żółtko oraz część białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa białka
wydrążone jajka siekam, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam
serek mascarpone rozcieram sokiem z cytryny i łączę z jajkami
farsz nakładam w wydrążone białka i posypuję czerwoną papryką w proszku
można udekorować kiełkami
przed podaniem jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z pieczywem w innej wersji pastę z jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu szafranem
Tagi: jajka, ser mascarpone, sok z cytryny, natka pietruszki;
Jajka faszerowane pastą: wszystkie 6 jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram żółtko oraz część białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa białka
wydrążone jajka siekam, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam
serek mascarpone rozcieram sokiem z cytryny i łączę z jajkami
farsz nakładam w wydrążone białka i posypuję czerwoną papryką w proszku
można udekorować kiełkami
przed podaniem jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z pieczywem w innej wersji pastę z jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu szafranem
Smacznego!
Tagi: jajka, ser mascarpone, sok z cytryny, natka pietruszki;
OdpowiedzUsuńPasta jajeczna, to kolejny przykład potrawy, będącej pochwałą prostoty.
Serdeczności ;-)
pycha:)
OdpowiedzUsuń